c

Taidekeskus Salmelan huvimajasuunnittelukilpailu on ratkennut

Lehdistötiedotteet 29.6.2004 11.34 CET

Taidekeskus Salmelan ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteistyössä järjestämä yleinen huvimajasuunnittelukilpailu oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Määräaikaan mennessä saapui 205 ehdotusta. Skanska oli yksi yhteistyökumppaneista Puukeskuksen, WoodFocuksen, Askon Säätiön sekä Suomen Kulttuurirahaston kanssa.

Kilpailussa etsittiin tuoreita näkökulmia huvimajarakentamiseen siten, että pääasiallisena rakennusmateriaalina on käytetty suomalaista puuta ja lopputuloksena on esteettisesti korkeatasoinen, ympäristönsä huomioiva, toimiva ja taloudellinen ratkaisu, joka on myös joustavasti siirrettävissä sijoituspaikasta toiseen.

Kilpailun ratkaisu

Palkintoluokkaan sijoitettiin 10 ehdotusta, joita pidettiin uutta luovina, viimeisteltyinä ja toteutuskelpoisina huvimajaideoina. Korostaakseen kilpailun idealuonnetta, esitettyjen ajatusten moninaisuutta sekä ehdotusten parhaimmiston korkeata tasoa, palkintolautakunta päätti jakaa kolme ensimmäistä palkintoa, yhden erikoiskunniamaininnan sekä kuusi kunniamainintaa.

Jaettu ensimmäinen palkinto (aakkosellisessa järjestyksessä):

Kadonnut suudelma Tom Cederqvist, arkkitehti SAFA

Klapi Esa Kangas, arkkitehti SAFA Johanna Vuorinen, arkkitehti SAFA Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy

Utu Sami Vikström, arkkitehti

– Kilpailuun lähetettyjen ehdotusten määrä, lähestymistapojen moninaisuus sekä parhaimmiston korkea laatu osoittavat, että huvimajasuunnittelu herättää mielenkiintoa ja inspiroi uusiin ajattelutapoihin. Kilpailussa esiintyi ilahduttavan monia täysin uudentyyppisiä ratkaisutapoja. Uusia näkemyksiä esiintyi huvimajarakennuksen ja suomalaisen kulttuurimaiseman keskinäisessä suhteessa, arkkitehtonisessa olemuksessa, rakenneperiaatteissa ja käytetyissä materiaaleissa sekä toiminnallisissa ratkaisuissa. Palkintolautakunta arvosti ratkaisujen tuoreutta ja innovatiivisuutta. Kilpailuohjelmassa korostettiin kotimaisen puumateriaalin keskeisyyttä, mutta kilpailu on tuonut esiin myös kiinnostavia uusia materiaaliyhdistelmiä. Parhaimmissa ehdotuksissa puuta on käytetty innovatiivisesti materiaalin olemusta kunnioittaen, toteaa tuomariston puheenjohtaja professori, arkkitehti (SAFA) Juhani Pallasmaa.

Tuomariston jäseninä olivat maisema-arkkitehti Yrjö Wiherheimo (SIO, Ornamo). Puheenjohtajana toimi professori, arkkitehti Juhani Pallasmaa (SAFA).

Kilpailunäyttely

Kilpailun piirustusnäyttely on esillä Salmelan taidekeskuksen tiloissa 8.8.2004 saakka päivittäin klo 11.30-18.

Lisätietoja ja kuvamateriaalia: Taidekeskus Salmela, www.taidekeskussalmela.fi, puh. (015) 464 526, faksi (015) 464 525, Contact