c

Skanska hakee rakennuslupaa uudelle toimitalolleen Helsingin Ruskeasuolle

Lehdistötiedotteet 8.12.2009 17.10 CET

Skanska on jättänyt rakennuslupahakemuksen uudesta Suomen-pääkonttoristaan, jonka yhtiö aikoo rakentaa Helsingin Ruskeasuolle, Mannerheimintien ja Hakamäentien rajaamalle tontille. Tavoitteena on päästä aloittamaan rakennustyöt vuodenvaihteessa, jolloin hanke valmistuisi vuoden 2011 lopulla.

Näkymä sisäpihalta

”Skanskataloksi kutsumamme toimitalo on päänavaus uudelle toimistokeskittymälle, johon meidän on tarkoitus toteuttaa kaikkiaan neljä toimistotaloa. Pohjoisesta päin Hämeenlinnan väylää Helsinkiin tultaessa talot muodostavat portin pääkaupunkiin: Tästä alkaa Mannerheimintie ja kivikaupunki”, kuvaa hankkeen kehittämisestä vastaavan Skanska Commercial Development Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pitkänen.

Pitkäsen mukaan nyt on hyvä aika aloittaa rakentaminen ja työllistää vapaana olevia resursseja. Skanska käyttää hankettaan myös kehitystoimintansa eteenpäin viemiseen. Ympäristötehokkuudessa tavoitteena on LEED-ympäristöluokituksen ylin eli platinataso sekä EU GreenBuilding –vaatimusten täyttäminen. Hankkeessa sovelletaan myös esimerkiksi tietomallintamista hyvin kattavalla tavalla.

Yhtenäinen kaupunkitalojen kokonaisuus

”Skanskan kehittämät neljä toimistotaloa kiertyvät yhteisen aukion ympärille. Talojen katujenpuoleiset julkisivut ovat tummasävyisiä ja arvokkaita, kun taas sisäpihojen puolelta ne ovat vaaleita ja keveitä. Rakennukset sijaitsevat kaupunkikuvallisesti tärkeässä paikassa, minkä vuoksi niiden halutaan näyttävän jykeviltä kaupunkitaloilta. Lasiseinien sijasta taloissa käytetään perinteistä ikkuna-aukotusta tuoreella otteella”, kertoo kohteen suunnittelua johtava arkkitehti SAFA Robert Trapp Arkkitehtitoimisto Larkas & Laineelta.

Skanskataloon tulee kahdeksan kerrosta ja kolme kellarikerrosta. Rakennuksen pinta-ala on noin 9 000 kerrosneliömetriä. Talon sydämeksi muodostuu koko rakennuksen korkuinen atrium eli keskusaula. Atriumin ympärillä sijaitsevat jokaisessa toimistokerroksessa hissit, neuvottelutilat ja taukotilat. Rakennuksen uloimmalla vyöhykkeellä ovat työpisteet valoisissa ja rauhallisissa avotiloissa, joissa ei ole läpikulkuliikennettä. Avotoimistojen yhteyteen tulee neuvottelu-, ryhmätyö- ja projektitiloja sekä hiljaisia huoneita. Taloon muuttaa runsaat 300 skanskalaista, jotka tällä hetkellä työskentelevät Skanskan rakentamassa, vuonna 2000 valmistuneessa Paciuksenkatu 25:n toimitalossa.

Ruskeasuon uuden toimistoalueen kaava vahvistui elokuussa. Syksyn aikana Skanska on jo tehnyt alueella tunnelitöitä siirtääkseen varaamiensa tonttien kallioperässä kulkevan Helsingin Energian hallinnoiman yhteiskäyttötunnelin. Tunnelin siirto mahdollistaa toimistotaloihin tarvittavien kellarikerrosten rakentamisen. Tunnelityöt valmistuvat tammikuussa 2010.

Ensimmäisenä rakennettava Skanskatalo nousee Hakamäentien ja tulevan Nauvontien kulmaan. Mannerheimintien suuntainen Nauvontie rakennetaan Ruskeasuon toimistokorttelin ja naapurissa olevan linja-autovarikon väliin. Suunnitteilla olevat kolme muuta toimistotaloa Skanska aikoo vuokrata ulkopuolisille yrityksille, ja niiden toteutusaikataulu riippuu toimitilojen kysynnästä.

Kuvatekstit:

Päiväkuva "Näkymä sisäpihalta" (Yllä) Sisäpihalla Skanskan Suomen-pääkonttori saa sinivalkoisen ilmeen. Sinisävyiset auringonsuojalasit sijoitetaan ilmansuuntien mukaan joko julkisivun myötäisesti tai kohtisuoraan.

Päiväkuva "Näkymä Hakamäentieltä" Tältä Skanskatalo näyttää Hakamäentieltä katsottuna. Vasemmalla on tuleva Nauvontie, ja kuvassa oikealla näkyy Mannerheimintien risteys. Skanskatalon kummallakin puolella erottuvat naapurirakennukset ovat myös Skanskan kehittämiä.

Yökuva "Näkymä Mannerheimintieltä" Pohjoisesta päin Hämeenlinnan väylää Helsinkiin tultaessa Skanskatalo ja sen oikealla puolella oleva toimistotalo muodostavat näyttävän portin pääkaupunkiin: Tästä alkaa Mannerheimintie ja kivikaupunki.

Hankkeen rakennuttamisesta vastaava Skanska Commercial Development Finland Oy on osa Skanskan pohjoismaista toimitilaprojektikehitysyksikköä. Se toimii aloitteentekijänä, kehittäjänä ja sijoittajana toimitilaprojekteissa: toimistorakennuksissa sekä logistiikka- ja liiketiloissa.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2008 oli yli 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 2 900.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Skanskan palveluksessa on noin 58 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2008 oli lähes 15 miljardia euroa.

Lisätietoja:

Skanska Commercial Development Finland Oy, toimitusjohtaja Jukka Pitkänen, puh. 020 719 2312, Contact

Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine, arkkitehti SAFA Robert Trapp, puh. 040 9022 613

Ruskeasuon toimitila-alueen toteutumisesta Helsingin kaupungin kannalta: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, osastopäällikkö Juhani Tuuttila, puh. 050 505 3283