c

Palokankeskus III:n toiselle vaiheelle LEED-kultaa

Lehdistötiedotteet 12.9.2012 9.30 CET

Palokankeskus III -hankkeen toiselle vaiheelle on myönnetty kultatason LEED®-ympäristösertifikaatti. Skanska Talonrakennus Oy toimi helmikuussa 2011 valmistuneen hankkeen kehittäjänä ja kokonaisurakoitsijana. Palokankeskuksen omistaa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.

Palokankeskus

Kohteen LEED-sertifioinnista sovittiin jo hankkeen alkuvaiheessa yhdessä Varman kanssa. Sertifioinnin tavoitetasoksi asetettiin kulta, joka myös saavutettiin. Sertifiointiin liittyvä työ hoidettiin alusta loppuun asti Skanskan sisällä työmaahenkilökunnan ja Skanskan LEED-asiantuntijan toimesta.

Hankkeen suunnittelussa LEED-tavoitteet huomioitiin alusta asti, ja aiemmin tehdyistä valinnoista pidettiin kohteen toteutuksen aikana kiinni. Esimerkiksi Palokankeskus III:n toisen vaiheen aikana rakennetun K-citymarketin kylmälaitteista tuleva lauhdelämpö kerätään talteen ja käytetään kiinteistön lämmitykseen.

”Palokankeskus on ensimmäinen Keski-Suomessa sijaitseva LEED-sertifioitu kohde. On tärkeää, että myös ulkopuolinen taho mittaa rakennuksiemme ympäristötehokkuutta. Tänä päivänä asiakkaamme arvostavat sitä, että toimimme ympäristötehokkaasti, ja tulevaisuudessa näillä asioilla on entistä enemmän painoarvoa”, toteaa Skanska Talonrakennus Oy:n aluejohtaja Jorma Mustakangas.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on kansainvälisesti tunnettu ja laajasti käytössä oleva rakennusten ympäristöluokitus. Sertifioinnissa rakennusprojektia arvioidaan kuudella eri kriteerillä: kestävä maankäyttö, tehokas vedenkäyttö, energiankäyttö, materiaalien valinta ja kierrätys, sisäilman olosuhteet ja innovaatiot suunnitteluprosessissa. Arvioinnin tekee puolueeton kolmas osapuoli, Green Building Certification Institute, joka toimii U.S. Green Building Councilin alaisuudessa.

Skanska on kehittänyt Palokankeskusta vuodesta 1996 toteuttamalla I- ja II-vaiheet vuosina 1998–2000. Helmikuussa 2010 valmistui Palokankeskus III:n ensimmäinen osa, ja II-vaihe valmistui helmikuun lopulla 2011. Palokankeskus käsittää yhteensä 62 500 neliötä. Varman kokonaan omistama keskus sijaitsee Saarijärventien varrella.