c

Skanska mukana Tuusulan asuntomessuilla

Lehdistötiedotteet 8.6.2000 12.12 CET

Asuntomessut ovat Skanskalle tärkeä väylä esiteltäessä asumiseen ja rakentamiseen liittyvän kehitystyön tuloksia suurelle yleisölle. Suomen johtava asuntorakentaja tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja asumiseen. Kerrostaloasuntojen lisäksi Skanskan asuntotarjontaan kuuluvat rivi- ja pientalot. Tytäryhtiömme TrendHouse tarjoaa talopaketteja, joista löytyy monia vaihtoehtoja hartiapankkirakentajille. Asuntomessuilla Tuusulassa Skanska on mukana sekä moderneilla että perinteisimmillä puurakennuskohteilla.

Messukohteet 21, 22, 23 Huminakujan moderni puukortteli

Uutta puurakentamista edustaa Tuusulan Asuntomessuilla ”Puusta rakennetut asuinkorttelit” -suunnittelukilpailun sato. Puuarkkitehtuurin ja puutaiteen vuoden kunniaksi syntyi neljä korkeatasoista ehdotusta, joista yksi on Skanskan toteuttama ja arkkitehti Mikko Kairan suunnittelema Huminakujan puukortteli. Vaikka kyse onkin kokonaisesta korttelista, on jokainen talo oma yksilönsä. Huminakujan puukortteli käsittää 11 taloa, joista osa on erillistaloja ja osa muodostaa asunto-osakeyhtiön. Huminakujan varrelle sijoittuvat talot muodostavat puukaupungille ominaisen suljetun ja intiimin katutilan. Näkymässä vuorottelevat rakennukset ja rakennusten väliset aidatut pihat. Jokainen asunto muodostuu kaksikerroksisesta asuinosasta ja yksikerroksisesta piharakennuksesta. Kaksi rakennusta kytkeytyy yhteen lasirakenteisella talvipuutarhalla, joka on samalla myös rakennuksen tuulikaappi ja pääsisäänkäynti. Asuntoihin kuuluu oma piha ja autokatos kahdelle autolle. Asunnot ovat 138-162 neliön suuruisia.

Messujen aikana on kolme Huminakujan kotia avoinna messuvieraille

Skanskan näyttelykohteina Huminakujan korttelissa tulee olemaan kolme kotia. Näyttelyasuntojen 21 (Huminakuja 2C) ja 23 (Huminakuja 7) sisustussuunnittelusta vastaa Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkinen Oy. Kohde 23 esitellään Koti ja Keittiö -lehden messukotina. Näyttelyasunnon 22 (Huminakuja 3) sisustus on kohteen arkkitehti Mikko Kairan käsialaa.

Messukohde 23 (Huminakuja 7) Uusmediaperheen kodissa hyödynnetään LON-teknologiaa

Skanska on varustanut Huminakuja 7:n erillistalon kattavalla LON-teknologiaan perustuvalla älytalojärjestelmällä, jonka on suunnitellut NetOption Oy. LON ohjaa talon lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta, saunaa ja lukitusta. Lisäksi järjestelmä sisältää murto- ja palohälytysjärjestelmän sekä vesivuotovalvonnan. Järjestelmän PC-käyttöliittymällä voidaan seurata talon veden- ja sähkönkulutusta sekä monitoroida ja asetella järjestelmän ja käyttäjän kannalta keskeisiä asioita kuten tilojen lämpötiloja. Esimerkiksi ilmanvaihtoa säädetään huoneilman hiilidioksidipitoisuuden ja märkätilojen kosteuden mukaan. Kodin jäädessä tyhjilleen asukas voi kytkeä päälle ”kotoa pois” -kytkimen. Tällöin talo mukautuu siihen, että kukaan ei ole kotona: esimerkiksi murtohälytin kytkeytyy päälle ja lämpötila alenee.

Skanskan messukohde 23 esitellään Koti ja Keittiö -lehden messukotina. Skanska on tilannut sisustussuunnittelun Sisustusarkkitehtitoimisto Gullstén-Inkiseltä. Sisustusarkkitehti Jari Inkisen ideoiden pohjalta asunto on sisustettu kodiksi kuvitteelliselle nelihenkiselle uusmediaperheelle. Se tarjoaa puitteet asumisen lisäksi myös lähityöskentelyyn siten, etteivät vapaa-aika ja työ häiritse toisiaan. Rakennukseen asennettu langaton atk-verkko mahdollistaa joustavat ratkaisut.

Messukohde 21 (Huminakuja 2 C) – asumista elinkaaren kaikkiin vaiheisiin Kohde on suunniteltu siten, että se pystyy palvelemaan asukkaitaan koko elinkaaren ajan. Tilajärjestelyt mahdollistavat myös liikuntaesteisen asumisen. Kerrokset voidaan tarvittaessa yhdistää toisiinsa kevytrakenteisella invahissillä. Sisustusarkkitehti Jari Inkinen on suunnitellut asunnon kodiksi kuvitteelliselle noin 60-vuotiaalle pariskunnalle.

Suunnittelussa on turvallisuusnäkökohdat otettu erityisesti huomioon. Asuntoon on asennettu PVO-järjestelmä, joka ehkäisee sähkölaitteista aiheutuvia tulipaloja ja joka minimoi niiden aiheuttamia vahinkoja. Se ehkäisee myös sähköiskuista aiheutuvia henkilövahinkoja vikavirtasuojakytkimiensä ansiosta. Järjestelmä välittää tiedon palovaroittimelta sähkökeskukseen rakennuksessa olevaa sähköverkkoa pitkin, mikä tekee järjestelmästä erittäin varmatoimisen. Kun palovaroitin reagoi savuun tai palokaasuihin, alkaa PVO-järjestelmä toimia. Järjestelmä katkaisee virrat halutusta tilasta samalla kun palovaroitin aloittaa hälytyksen. Jos esimerkiksi liesi unohtuu päälle, savunmuodustusvaihe kestää noin 20 minuuttia ennen tulipalon syttymistä. Kun sähköt katkaistaan keittiöstä ajoissa, ei tulipalo pääse syttymään.

Messukohde 22 (Huminakuja 3) Huminakujan puukorttelin arkkitehti Mikko Kaira on myös sisustanut yhden näyttelyasunnon. Sisustus on suunniteltu sopivaksi tyypilliselle lapsiperheelle, joka on tottunut kaupunkimaiseen asumiseen. Koti on helppohoitoinen, ja siellä on mahdollista olla sekä yhdessä että erikseen.

Lisätietoja: Skanska Etelä-Suomi Oy, projektipäällikkö Pekka Sokka, puh. 09-6152 2352 ja markkinointipäällikkö Erkki Heikkinen, puh. 09-6152 2385

Messukohteet 5, 6 ja 7 Salonki-hirsirivitalot

Skanska on tehnyt Suomessa uraauurtavaa työtä nykyaikaisen puurakentamisen tutkimisessa ja kehittämisessä. Skanska ja Honkarakenne ovat yhdistäneet osaamisensa ja tarjoavat persoonallisen vaihtoehdon: rivitaloja massiivihirrestä. Salonki-hirsirivitaloissa yhdistyy romanttinen puurakentamisen perinne nykyaikaisen, yksilöllisen asumisen ideaan.

Uusi rivitalotyyppi on suunniteltu niille, jotka arvostavat asumisessa puhtaita arvoja – terveellistä sisäilmaa ja ekologisesti harkittuja ratkaisuja. Se sopii ihmisille, jotka haluavat asua modernissa rivitalokodissa, jossa rakentamisen perinteet ovat läsnä ja näkyvissä. Asuntomessukohde, As. Oy Tuusulan Naavakierto, on kahden yksikerroksisen rivitalon yhtiö, jossa on yhteensä kuusi asuntoa. Niiden asuinpinta-ala vaihtelee 61 neliöstä 117 neliöön. Talojen ulkoseinät on rakennettu Hongan massiivisesta Salonki-lamellihirrestä. Ulkonurkat on koteloitu.

Asuntojen sisäseinäpinnat ovat pääosin hirsipaneelia. Myös katot on paneloitu. Pesuhuoneiden ja suihkullisten wc-tilojen seinät ovat kokonaan kivirakenteisia. Skanskalla on suunnitteilla Salonki-hirsirivitalojen rakentaminen myös muualle pääkaupunkiseudulle.

Lisätietoja: Skanska Etelä-Suomi Oy, projektipäällikkö Pekka Sokka, puh. 09-6152 2352 ja markkinointipäällikkö Erkki Heikkinen, puh. 09-6152 2385

Messukohde 55 Trend House: Karoliina-omakotitalo

Skanskan palvelua pientalomarkkinoilla edustaa Tuusulan Asuntomessuilla Skanska Oy -konserniin kuuluva TrendHouse Oy. Tuusulassa on esillä yksityisen rakentajaperheen tarpeisiin suunniteltu koti.

Kolmihenkinen perhe valitsi kodikseen TrendHouse-mallistosta Karoliinan, kaksikerroksisen talon, jonka tilaratkaisut on muokattu rakennuttajaperheen toiveet ja tarpeet huomioon ottaen. Julkisivun haluttiin noudattavan tiettyä symmetrisyyttä, jota elävöitettiin paneloinnin pysty-vaaka -rytmityksellä. Puolipyöreät ikkunat, ikkunoiden koristeluukut ja paneloidut pilarit antavat talolle näyttävän ulkoasun. Talon terveellisyyteen ja energian säästöön kiinnitettiin erityistä huomiota, joilloin tuuletettava alapohja ja energiarunkoseinä olivat luonnollisia ratkaisuja.

Lisätietoja: Trend House Oy, toimitusjohtaja Jorma Latva-Pirilä, puh. 06-385 1000

Messukohde 31 Villa 2000 visioi asumisen ulevaisuutta

Villa 2000 on Tuusulan asuntomessujen koetalo, jonka konseptia ovat olleet suunnittelemassa Suomen Asuntomessut, Tuusulan kunta, joukko rakennusteollisuuden yrityksiä sekä useat suunnittelu- ja tutkimusyhteisöt. Tavoitteena on löytää ratkaisuja ja mahdollisuuksia uuden vuosituhannen asumiseen. Skanska Etelä-Suomi Oy on kohteen projektinjohtourakoitsija.

Villa 2000 -hankkeeseen on pyritty kokoamaan uusin kotimainen tieto tämän hetken ja tulevaisuud