c

Räyskälän lentokentän lähialueen kehityshanke vireille Lopella

Lehdistötiedotteet 29.9.2008 9.00 CET

Lopen kunnassa sijaitsevan Räyskälän ilmailukeskuksen ja sen lähialueiden kehittämiseksi on pantu vireille uusi kehityshanke. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään alueen ilmailutoiminnan, siihen liittyvän koulutus- ja harrastustoiminnan, tapahtumien järjestämisen sekä vapaa-ajan asumisen kehitysmahdollisuudet ja vaihtoehdot. Toisen vaiheen tavoitteena on toteuttaa Räyskälään kansainvälisen tason AirPark-alue.

Kehittämishankkeen osapuolia ovat Räyskälä-Säätiö, Lopen kunta, Hyvinkään - Riihimäen talousalueen yrityspalvelun kuntayhtymä, EKES- Yrityspalvelut, Hyvinkään-Riihimäen talousalueen aluekeskusohjelma, Ilmailuliitto ja Skanska, jotka solmivat kehittämisen aiesopimuksen 27.9.2008.

Hankkeen tähtäin on asetettu noin viiden vuoden päähän. Jatkoedellytysten täyttyessä hankkeelle valitaan suunnittelija vuoden 2008 loppuun mennessä. Alueelle on alustavasti suunniteltu rakennettavaksi muun muassa vapaa-ajan asuntoja, uusi päärakennus sekä koulutus-, majoitus- ja saunatiloja. Alueen infrastruktuuria kehitetään vastaavalla tavalla.

"Räyskälä on Suomen ja Pohjoismaiden vilkkain harrasteilmailupaikka ja kansainvälisesti tunnettu. Sijainti on erinomainen, vain 75 kilometriä Helsingistä. Siksi on hyvät mahdollisuudet kehittää Räyskälästä kansainvälisen tason AirPark-alue", sanoo Mari Heikkilä Räyskälä-säätiöstä.

Vuonna 1963 toimintansa aloittaneessa Räyskälän ilmailukeskuksessa harrastetaan purjelentoa, laskuvarjohyppyä, moottorilentoa, ultrakevytlentoa, riippu- ja varjoliitoa sekä lennokkien lennätystä. Alueella toimii myös Suomen Urheiluilmailuopisto. Harrastajien käytössä on motelli, leirintäalue, kerhokämppiä ja kahvila.

"Räyskälän ilmailukeskuksen kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa. Alueen kehittämistoimia on ollut vireillä 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2001 valmistui Räyskälän ilmailukeskuksen maankäytön ja ympäristön kehittämisen yleissuunnitelma, ja monet sen ehdotuksista saattavat toteutua uuden hankkeen ansiosta", kertoo kehittämispäällikkö Jyrki Käki Lopen kunnasta.

"Räyskälän Ilmailukeskus on eräs Lopen merkittävimpiä matkailu- ja käyntikohteita, ja erilaiset Räyskälässä järjestettävät kilpailut ja tapahtumat tuovat kunnalle positiivista näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Räyskälä ei ole tärkeä vain Lopen kunnalle, vaan myös maakunnallisena kohteena. Matkailun ja elinkeinotoimen näkökulmasta alueen kehittäminen on erittäin toivottavaa ja kannatettavaa", Käki jatkaa.

"Skanska pystyy tarjoamaan Räyskälän hankkeelle laajan osaamisensa niin toimitilojen, asuntojen kuin infrastruktuurin rakentajana ilmailun harrastajien ja alueen muiden toimijoiden hyödyksi", toteaa projektipäällikkö Vesa Laineenkare Skanskasta.