c

Skanska valittiin Kuopion Alatorin pysäköintihallin toteuttajaksi

Lehdistötiedotteet 27.4.2010 18.00 CET

Kuopion kaupungin omistama Kuopion Pysäköinti Oy on ilmoittanut valinneensa Skanskan Kuopion alatorihankkeen pääurakoitsijaksi. Skanskan urakkasumma on noin 21 miljoonaa euroa. Urakkasopimus pyritään allekirjoittamaan toukokuun puolivälissä.

Urakka käsittää nykyisen kauppahallin yhteydessä olevan kalahallin purkamisen ja torin alla olevan kaksikerroksisen pysäköintilaitoksen laajentamisen. Laajennuksessa rakennetaan noin 700 uutta autopaikkaa kolmeen toripinnan alapuoliseen kerrokseen torin eteläpuoliskolla. Autopaikkojen määrä kaksinkertaistuu nykyiseen verrattuna. Lisäksi rakennetaan kaksi uutta sisäänajoluiskaa.

Rakennustyön laajuus on noin 30 000 bruttoneliötä, ja kaivettavien maamassojen määrä noin 120 000 kuutiota. Työt aloitetaan toukokuussa, ja hanke valmistuu keväällä 2012. Hanke työllistää keskimäärin 60 rakennusalan ammattilaista.

”Alatori on merkittävä urakka Skanskalle. Se on myös vaativa hanke niin teknisesti kuin keskeisen sijaintinsa puolesta”, kertoo aluepäällikkö Janne Mönkkönen Skanska Talonrakennuksesta.

Skanska Oy:n virolainen tytäryhtiö Skanska EMV vastaa hankkeessa yhdestä työvaiheesta, kaivinpaaluseinän tekemisestä, joka vaatii sellaista erikoiskalustoa ja -osaamista, jota meillä ei ole Suomessa. Työ tullaan toteuttamaan kahdella kaivinpaalukoneella ja työryhmässä on kymmenkunta työntekijää.

”Pysäköintikerrokset kaivetaan hiekkamaahan torin alle, ja valtavan montun seinämät on tuettava kaivinpaaluilla ja osittain ponttiseinillä. Suomessa käytetään kaivantojen tukemiseen useimmiten teräspontteja, mutta niiden iskeminen paikoilleen aiheuttaa tärinää ja voisi vaurioittaa toria ympäröiviä taloja ja katuja. Kaivinpaalumenetelmä on Virossa ja muualla Euroopassa varsin tavanomainen, koska siellä tyypillinen maaperä ja tiheä rakentaminen edellyttävät sitä”, selventää johtaja Jouni Happonen Skanska Infralta.

Skanskan on aikaisemmin rakentanut Kuopiossa muun muassa Puijon sairaalan pysäköintilaitoksen, Technopoliksen pysäköintitaloja, Itella Logistiikkakeskuksen, Junttanin tuotantolaitoksen, K-Citymarket Päivärannan, Kodin Terran ja As. Oy Keilanpurjeen Saaristokaupunkiin. Parhaillaan on rakenteilla Technopoliksen toimitalo ja parkkihalli.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Tarmo Stjerna, puh. 020 719 5450, Contact

Skanska Talonrakennus Oy, aluepäällikkö Janne Mönkkönen, puh. 020 719 5422, puh. 0400 579 364, Contact

Skanska Infra Oy, yksikön johtaja Jouni Happonen, puh. 020 719 3711, 050 595 4586, Contact

Skanska Oy, tiedottaja Heli Niemi, puh. 020 719 2384, Contact