c

Turun postitaloon toimitiloja

Lehdistötiedotteet 25.8.2003 8.30 CET

Skanska Länsi-Suomi peruskorjaa Turun entisen pääpostin rakennusta Turun keskustassa. Rakennukseen tulee yhteensä noin 9 000 m²:n tilat tietoliikennekonserni Aurialle, Suomen Posti Oyj:lle ja Medivire Työterveyspalvelut Oy:lle. Työt aloitettiin kesäkuussa 2003, ja ne valmistuvat ensi vuoden maaliskuussa.

Rakennukseen tehdään Aurialle täysin uudet tilat, ja Medivireen tiloja laajennetaan. Postille jää taloon toimistotiloja ja katutason postikonttori. Tilajärjestelyiden lisäksi peruskorjaus sisältää rakennuksen pintarakenteiden ja talotekniikan uusimista, suurimpaan osaan tiloista tulee mm. jäähdytysjärjestelmä. Saneerauksen suunnitelmista ja talon sisustussuunnittelusta vastaa Schauman Arkkitehdit Oy. Rakennuttaja on Kiinteistö Oy Turun Humalistonkatu 1.

Turun postitalo valmistui vuonna 1932. Suomen itsenäistymisen jälkeen koko maan ulkomaanposti alkoi kulkea Turun kautta Tukholmaan, ja Turkuun tarvittiin uusi, ajanmukainen postitalo vastaamaan kasvaneisiin postimääriin. Taloon sijoitettiin posti- ja lennätinlaitoksen toimintojen lisäksi muita valtion virastoja.

Postitalon suunnitteli yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti Selim Savonius. Ulkoasultaan talo on selkeä ja pelkistetty, ja siinä on klassistisia ja funktionalistisia vaikutteita. Rakennus käsittää kaksi kadunmyötäistä siipeä, joita yhdistää sisäänkäynnin kohdalla oleva yhtä kerrosta korkeampi tornimainen osa.

Korjaustyöt suoritetaan museoviraston suositusten mukaisesti. Postitalon viime vuosikymmenen alussa entisöity sisääntuloaula säilytetään alkuperäisessä asussaan ja rakennuksen suojellun julkisivun värit palautetaan vastaamaan 1930-luvun sävyjä.

Lisätietoja: projektipäällikkö Pertti Ettanen, Skanska Länsi-Suomi Oy puh. (02) 273 8443, 040 739 0526 Contact