c

Luovat ja ympäristötehokkaat tilat saavat ihmiset viihtymään töissä

Lehdistötiedotteet 4.11.2010 13.02 CET

”Luovat tilat ovat tulevaisuuden magneetteja. Toimitiloista tulee tuottavia, kun ne suunnitellaan siten, että ne mahdollistavat työyhteisön ja sen sidosryhmien välisen luovan ongelmanratkaisun. Toimitilojen avulla voidaan myös tukea liiketoiminnan muutosta rutiineista innovaatioihin”, herätteli Luova tila -kirjan kirjoittaja ja sisustusarkkitehti Maaretta Tukiainen yleisöä Skanskan järjestämässä Manskun Rastin Tuloksellisempi työympäristö -aamussa kulttuurikeskus Korjaamolla 2. marraskuuta 2010.

Myös toimitilojen ympäristötehokkuus on yhä tärkeämpää paitsi sijoittajille, myös niille, jotka tiloissa työskentelevät. ”Vastuullisuuden täytyy näkyä konkreettisesti päivittäisessä tekemisessä ja työympäristössä”, sanoi toimitusjohtaja Jukka Pitkänen Skanskan toimitilaprojektikehitysyksiköstä Skanska Commercial Development Finland Oy:stä. Ajatuksen jakoi myös ajatushautomo Demos Helsingin Roope Mokka: ”Vastuu on liiketoiminnan ytimessä. Vastuullisuus on muutos ja innovaation lähde, joka on tullut jäädäkseen.”

Esimerkki ympäristötehokkaasta toimitilakokonaisuudesta on Skanskan kehittämä Manskun Rasti, joka nousee maamerkiksi Mannerheimintien ja Hakamäentien kulmaan Helsingin Ruskeasuolle. Projektin suunnittelussa on pyritty ratkaisuihin, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja ympäristöä. Hankkeessa tähdätään myös LEED® -ympäristöluokituksen ylimpään eli platinatasoon.

Manskun Rastissa ympäristötehokkaat ratkaisut on huomioitu jo rakenteiden ja talotekniikan suunnittelussa. ”Tällaiset ratkaisut yleistyvät nopeasti, koska toimitilojen käyttäjien ja sijoittajien ympäristövaatimukset kiristyvät koko ajan”, totesi Jukka Pitkänen.

Skanska sitoutuu vähentämään Manskun Rastin rakentamisessa esimerkiksi energiankulutusta 25 prosenttia nykyisistä vaatimuksista. Manskun Rastissa myös vedenkäyttö on jopa 50 prosenttia pienempi kuin perustoimistotalossa. Tiloihin tulee myös sadevedenkeräysjärjestelmä ja sähköautojen latauspisteitä.

Skanskan uusi Suomen-pääkonttori, Skanskatalo, sijoittuu Ruskeasuon tulevaan toimistokeskittymään, johon Skanska aikoo toteuttaa kaikkiaan neljä toimistotaloa kahdelle tontille.

_________________________________________________________

Skanska Commercial Development Finland Oy on osa Skanskan pohjoismaista toimitilaprojektikehitysyksikköä. Se toimii aloitteentekijänä, kehittäjänä ja sijoittajana toimitilaprojekteissa: toimistorakennuksissa sekä logistiikka- ja liiketiloissa.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2009 oli noin 800 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2500.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Maailmanlaajuisen ympäristöosaamisensa perusteella Skanskan tavoitteena on olla asiakkaiden ensimmäinen valinta ympäristötehokkaassa rakentamisessa. Skanskan palveluksessa on noin 53 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2009 oli lähes 13 miljardia euroa.

_______________________________________________________

Lisätietoja:

Skanska Commercial Development Finland Oy, toimitusjohtaja Jukka Pitkänen, puh. 020 719 2312, Contact

Skanska Oy, tiedottaja Tiina Tikander, puh. 020 719 2426, Contact

www.skanska.fi/manskunrasti