c

Eko-Viikin viimeisen asuntokohteen rakentaminen käynnistyi – Apul. kaup.joht. Pekka Sauri muurasi peruskiven

Lehdistötiedotteet 10.10.2003 17.42 CET

Perjantaina 10.10.2003 muurattiin Viikin ekokorttelin viimeisten uusien talojen peruskivi As. Oy Helsingin Ahomansikassa (os. Nuppukuja 5-7). Viikin kaupunginosa sijaitsee vain 20 minuutin päässä Helsingin keskustasta. Viikin peltoja on viljelty keskiajalta asti ja rantaruovikot ovat lintuharrastajien suosiossa. Nyt Viikki on nykyaikainen tiedekaupunginosa ja luonnonläheinen asuma-alue, Eko-Viikki.

Eko-Viikki on Suomen ensimmäinen urbaani ja samalla ekologinen kaupunginosa. Alueen suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävä, terveellinen ja muunneltava asuinympäristö, jonka ratkaisut säästävät energiaa ja vähentävät jätteen määrää. Eko-Viikin 24 hehtaarin kokoisen asuma-alueen rakentaminen alkoi vuonna 1999 ja ensimmäiset talot valmistuivat vuonna 2000.

Eko-Viikin kaikissa asuintaloissa on toteutettu kestävän kehityksen mukaista rakentamista jossain muodossa. Mittavin projekti on ollut aurinkolämpöhanke, jonka piirissä oli liki 400 asuntoa. Skanskan kohteista As. Oy Helsingin Keltavuokko, As. Oy Helsingin Auringonkukka ja As. Oy Helsingin Valkoapila sekä VVO:lle rakennettu vuokratalo Norkkokuja 3 ja 4 olivat mukana tässä hankkeessa. Skanska on tähän mennessä rakentanut alueelle kaikkiaan yli 200 asuntoa.

As. Oy Helsingin Ahomansikka – Ekologista asumista ympäristön ja asukkaan eduksi

Perjantaina 10.10.2003 muurattiin Eko-Viikin viimeisten uusien talojen peruskivi. Nyt rakennustyöt alkavat neljän talon pienkerrostaloyhtiössä, As. Oy Helsingin Ahomansikassa, joka sijaitsee osoitteessa Nuppukuja 5–7. Yhtiö käsittää 4 betonirunkoista, puuverhoiltua kerrostaloa, joissa on yhteensä 44 asuntoa. Talot ovat pääosin kaksikerroksisia. Pohjaratkaisuja on runsaasti – yksiöistä todella tilaviin perheasuntoihin. Yhtiön ulkoalueiden suunnittelussa on otettu huomioon tontin aurinkoisuus, tuulen vaihtelu ja melun lähteet, jotta on saatu aikaan mahdollisimman mukava ja viihtyisä piha-alue.

Aurinkoenergiaa on hyödynnetty passiivisesti erilaisin suunnitteluratkaisuin. Talot on suunnattu energiataloudellisesti järkevästi etelä-pohjoissuuntaan, ja pohjoisella puolella on maltillisempi aukotus. Myös talojen kompakti massoittelu edistää energiataloudellisten tavoitteiden saavuttamista. Lasitetut parvekkeet toimivat varsinkin kylmempinä vuodenaikoina ”tuulitakkina” ja puskurivyöhykkeenä.

As. Oy Helsingin Ahomansikan huoneistojen suunnittelussa on otettu huomioon mm. energian- ja vedenkulutus, sisäilmanlaatu sekä asuntojen helppo muunneltavuus. Ympäristötekijöiden lisäksi energian säästö tulee asukkaan eduksi alhaisempina käyttökustannuksina. Muunneltavuus tekee puolestaan huoneistosta perheelle pitkäikäisen vaikka koko elämän mittaisen kodin.

Kylmälaitteet ovat vähän energiaa kuluttavia, freonittomia laitteita, joten ne eivät aiheuta valmistus- eikä hävittämisvaiheessa ongelmia ympäristölle.

Taloyhtiössä on jätteiden lajittelu tehty mahdollisimman helpoksi. Yhtiön hyvillä varusteilla ja selkeillä lajitteluohjeilla saavutetaan noin 30 %:n jätemäärien väheneminen tavalliseen tasoon verrattuna.

Tontille rakennetaan asukkaiden käyttöön eko-korttelin yhteiskerhotilaan. Siellä voi järjestää toimintaa ja tempauksia sekä tavata muita ekoviikkiläisiä, esimerkiksi kerhotoiminnan parissa.

Lisätietoja:

Skanska Kodit Oy, suunnittelupäällikkö Pekka Sokka, puh. (09) 6152 2352, 040 500 1248, Contact

Skanska Kodit Oy, Projekti-insinööri Kati valtonen, puh. (09) 6152 2507, 040 725 1614, Contact

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Cristina Rinnetie-Uski, puh. (09) 6152 2300, Contact

www.energiansaastoviikko.net