c

Taiteilija Pertti Kukkosen kädenjälki näkyy Ratinanrannan Tuulettaressa

Lehdistötiedotteet 13.6.2008 10.04 CET

"Tampereen Ratinanranta uudistuu nopeassa tahdissa alueelle nousevan asuinkorttelin myötä. Ensimmäisten kerrostalojen asuntokauppa on käynyt vilkkaana: Skanskan Ratinanrannan Aallottaresta on myyty kaikki asunnot yhtä lukuun ottamatta. Skanska tuo nyt ennakkomarkkinointiin toisen kohteensa, As. Oy Tampereen Ratinanrannan Tuulettaren. Skanska esittelee Ratinanrannan suunnitelmia sunnuntaina 15.6.2008 klo 14–15 Tuulettaren tontilla osoitteessa Ratinankatu 10.

Ratinan korttelissa taide on osa asuinympäristöä. Skanska kutsui hankkeen suunnitteluun mukaan kuvataiteilija Pertti Kukkosen. Hän ideoi esimerkiksi Tuulettaren pihan betonisten tukimuurien ja valaistujen porttikäytävien ulkoasun. ""Muurien muodot ja värit kuvastavat aaltojen liikettä"", kertoo Kukkonen.

Rakentamisessa yleinen betoni on Kukkoselle luonteva materiaali. Hän on kehittänyt betonin esteettisiä ominaisuuksia ja tehnyt useita alaan liittyviä keksintöjä. Tunnustusta hän on saanut muiden muassa Suomen Betoniyhdistykseltä, joka valitsi hänet Vuoden Betoniteko -palkinnon saajaksi vuonna 1998.

Muurien ja porttikäytävien lisäksi taide näkyy myös julkisivun parvekelaseissa, joiden ahvenruohoja kuvaavan koristeaiheen on suunnitellut graafikko Jere Saarelainen yhteistyössä Kukkosen kanssa. Vesiaiheisen kokonaisuuden täydentää talon porttien sininen, patinoitunut väritys.

Taide on osa kokonaisuutta, ei irrallinen lisä

”Ratinanrannassa on erityistä se, että taide nähdään erottamattomana osana hanketta. Läheskään aina tämä ei ole itsestään selvää”, Kukkonen toteaa.

Alan uranuurtajana Kukkonen tietää mistä puhuu. Monesti taide tilataan jälkikäteen yksittäisinä teoksina. Ratinanrannan hankkeeseen Kukkonen on osallistunut alusta asti yhdessä Skanskan, A6 Oy:n rakennusarkkitehtien ja LOCI Maisema-arkkitehtien tiimien kanssa.

""Uskomme, että uudistuvasta Ratinan etelärannasta tulee yksi Tampereen halutuimmista asuinalueista, joten kiinnitämme erittäin paljon huomiota koko asuinalueen viihtyisyyteen. Yksi keino tehdä tämä on taiteen tuominen mukaan asukkaiden päivittäiseen arkeen"", sanoo Skanskan aluejohtaja Miikka Routama.

Skanska on aikaisemminkin kytkenyt taiteen mukaan moniin asuntorakennushankkeisiinsa eri paikkakunnilla Suomessa. Parhaillaan rakenteilla olevan As. Oy Helsingin Kiteen työmaata ympäröi taiteilija Heidi Ettasen Talonvaltaajat-teos, joka koostuu parvekkeille sijoitetuista ihmishahmoista.

Tuulettaren asunnoissa jopa kaksi parveketta

Julkisivultaan punatiilinen Tuuletar tulee olemaan 5–9-kerroksinen kerrostalo, jossa on 38 kotia. Niiden joukossa on yksiöitä, kaksioita sekä isompia perhe- tai edustuskoteja ja työtilalla varustettuja asuntoja. Kaikissa kodeissa on tilava parveke, joissakin jopa kaksi.

Naapuritaloyhtiön tiloissa rantapromenadin varrella on korttelin yhteinen asukaspaviljonki. Autopaikat sijaitsevat pihakannen alla olevassa hallissa, jonne on suora yhteys porraskäytävästä.

Skanskan toteuttamaan kortteliin tulee Tuulettaren ja sitä ennen valmistuvan Aallottaren lisäksi myös kaksi muuta kerrostaloa, Myrskytär ja Tyrskytär. Ratinanrannan asunnoista näkymät avautuvat toisaalta Pyhäjärvelle ja sen rantaa kiertävälle promenadille, toisaalta taas Tampereen keskustaan. Valmistuttuaan kokonaan vuonna 2012 Ratinanranta tarjoaa kodin noin tuhannelle tamperelaiselle.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2007 oli 1,1 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 3 400.

Lisätietoja:

Taiteilija Contact, puh. 040 582 3183

Skanska Kodit Oy, hankekehityspäällikkö Toni Tuomola, Contact, puh. 020 719 4623

Skanska Kodit Oy, aluejohtaja Contact, puh. 020 719 4625

Skanska Oy, tiedottaja Contact, puh. 020 719 2201

Ratinanrannan Tuulettaren havainnekuvia on saatavilla Liisa Salmelalta (yhteystiedot yllä).

"