c

Skanskan tulos Suomessa ja Virossa 2006

Lehdistötiedotteet 16.2.2007 12.43 CET

Skanskan liikevaihto Suomessa ja Virossa säilyi lähes edellisen vuoden tasolla ja kannattavuus parani. Kaikilla toimialoilla rakentaminen jatkui vilkkaana.

Skanskan rakentamispalveluista Suomessa ja Virossa vastaa Skanska Oy tytäryhtiöineen ja asuntoprojektikehityksestä Skanska Kodit Oy, joka on osa pohjoismaista asuntoprojektikehitysyksikköä (Skanska Residential Development Nordic).

Tiedotteessa kokonaisluvut ovat suomalaisen tilinpäätöskäytännön mukaisia ja pro forma -muodossa, jolloin ne kuvaavat Skanskan liiketoimintaa Suomessa ja Virossa. Rakentamispalveluiden ja asuntoprojektikehityksen luvut noudattavat Skanska AB:n konsernitilinpäätöstä, jolloin esimerkiksi asuntoprojektikehityksessä ei ole huomioitu suomalaisia, kirjanpitolautakunnan yleisohjeen mukaisia oikaisuja koskien perustajaurakointia.

Liikevaihto oli 1014,3 milj. euroa (1098,5).

Liikevoitto oli 42,2 milj. euroa (40,1). Liikevoittoprosentti oli 4,2 % (3,7).

Tulos ennen korkoja, veroja ja goodwill-poistoja (EBITA) oli 44,8 milj. euroa (44,5) eli 4,4 % liikevaihdosta (4,1 ).

Tunnusluvut: Sijoitetun pääoman tuotto oli 15,3 % (16,9). ROCE oli 21,0 % (23,3). Omavaraisuusaste oli 36,3 % (44,8).

Rahoitus ja kassavirta: Likviditeetti oli koko tilikauden hyvä. Tilinpäätöshetkellä korollista vierasta pääomaa oli 123,5 milj. euroa (66,2).

Tulouttamaton tilauskanta vuoden 2006 lopussa oli 775,4 milj. euroa (626,0). Saadut tilaukset olivat yhteensä 1039,2 milj. euroa (978,6).

Henkilöstömäärä oli vuoden 2006 lopussa Suomessa ja Virossa 3443 henkilöä (3493).

Muutoksia rakenteessa 2006

Asuntoprojektikehityksen liiketoiminta siirrettiin Skanska Kodit Oy:lle 1.1.2006. Kraftor Skanska Oy fuusioitiin Skanska Talonrakennus Oy:hyn 1.1.2006. Maarakennusliike Lantman Oy:n vähemmistöosuus 5 % lunastettiin 25.3.2006. Skanskan talotekniikkaan liittyvät tytäryhtiöt LVI-Juva Oy ja Normiputki Oy fuusioitiin Skanska Teklog Oy:hyn 31.12.2006.

Muutoksia vuoden 2007 alussa

Skanska Tekra Oy:n nimi muuttui vuodenvaihteessa Skanska Infra Oy:ksi. Maarakennusliike Lantman Oy fuusioitiin Skanska Infra Oy:hyn 1.1.2007.

Vuoden 2007 alussa toimintansa aloitti Skanska Talotekniikka -alueyksikkö, joka perustettiin osaksi talonrakennustoimialaa. Samalla Skanska Teklog Oy fuusioitiin 1.1.2007 Skanska Talonrakennus Oy:hyn.

Skanska Oy myi 31.1.2007 Kalajokilaakson ja Ylivieskan alueella toimivan talonrakennusyrityksen YR-Insinöörit Oy:n sen johdolle. YR-Insinöörien liikevaihto oli vuonna 2006 noin 3 miljoonaa euroa.

Rakentamispalvelut (BU Skanska Finland, Skanska Oy)

Liikevaihto 906,2 milj. euroa (901,4) EBITA 20,7 milj. euroa (22,8) % liikevaihdosta 2,3 % (2,5) Sidottu pääoma ka. 51,1 milj. euroa (52,2) ROCE, % 44,8 % (43,3)

Skanska Oy:n toimitusjohtaja Juha Hetemäki kommentoi rakentamispalveluiden tulosta:

– Rakentamispalveluiden liikevaihto oli edellisvuoden tasolla ja jakaantui melko tasan asuntorakentamisen, toimitilarakentamisen ja maa- ja ympäristörakentamisen kesken. Talonrakentamisessa ja Virossa pystyimme parantamaan kannattavuutta merkittävästi. Muutamien tappiollisten projektien takia maa- ja ympäristörakentamisen kannattavuus jäi epätyydyttäväksi, mikä heikensi rakentamispalveluiden kokonaiskannattavuutta.

– Ennätyksellisen suuri tilauskantamme antaa meille erinomaiset lähtökohdat vuoteen 2007. Suurimpia viime vuonna saamiamme tilauksia olivat Suomessa Revontulen liikekeskus Rovaniemellä ja valtatie 2:n perusparannushanke ja Virossa Tallinnan lentoaseman terminaalin sekä Tarton yliopistollisen sairaalaan laajennus- ja saneeraustyöt.

– Skanska voitti kolmatta kertaa peräkkäin Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun. Vuoden 2006 voittaja oli Espoon Kivenlahteen rakennettava As. Oy Reimantorni ensimmäisenä asuntokohteena kilpailun yli 20-vuotisessa historiassa.

– Työturvallisuus ja henkilöstön kehittäminen olivat vuonna 2006 painopistealueitamme. Tapaturmien määrä väheni edelleen. Aloitimme koko henkilöstön kattavan laajan työhyvinvointiohjelman, johon sisältyvät muun muassa tuki- ja liikuntaelinsairauksia ehkäisevät työmaatreenit sekä esimiestoiminnan kehittäminen. Käynnistimme myös ensimmäisenä Suomessa rakennusalan oppisopimuskoulutuksen.

Talonrakentamisessa merkittävimpiä vuonna 2006 valmistuneita kohteita olivat mm. If-vakuutusyhtiön toimitalo Espoossa, Herttoniemen pelastusasema ja MS-talo Helsingissä, terveyskeskus Pirkkalassa, Kupittaan monitoimihalli ja Lounais-Suomen vankilan useat hankkeet Turussa, Anttila-keskuksen saneeraus Kokkolassa ja Kauppakeskus Retail Park Kuopiossa. Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistolle ATT:lle Skanska rakensi mm. As. Oy Helsingin Plazan. Heinäkuussa valmistunut As. Oy Tampereen Palatsinraitti sai Tampereen kaupungin myöntämän Hyvän rakentamisen palkinnon. Pääkaupunkiseudulle ja Hämeenlinnaan valmistui yhteensä kolme vanhustentaloa. ABC-liikennemyymälöitä toteutettiin Etelä-Suomessa Espooseen ja Hyvinkäälle. Mikkelissä korjattiin ja laajennettiin keskussairaalan tiloja ja Savonlinnassa Savonniemen ammattikorkeakoulun kampusta. Lappeenrannassa peruskorjattiin valtion virastotalo ja Sotkamossa toteutettiin Mondo Minerals Oy:lle useita teollisuuslaitoksia.

Tällä hetkellä rakenteilla ovat mm. kolmas laajennus Joensuun tiedepuistolle sekä Revontulen liikekeskus Rovaniemellä. Helsinki-Vantaan lentokentän kupeeseen on tulossa Hilton-hotelli. Pirkanmaalla rakenteilla on Lentolan liikekeskus Kangasalla ja Attilan vanhan, alun perin kenkätehtaana olleen rakennuksen peruskorjaus Tampereen keskustassa. Torniossa on tekeillä useita kohteita Tornion Voimalle. Vihtiin rakennetaan lukiota, Lapualle keskuskoulua ja Nurmon kuntaan koulua ja päiväkotia.

Vuonna 2006 Skanska rakensi 2745 asuntoa (3645). Vuodenvaihteessa oli rakenteilla 3478 asuntoa (3283). Ulkoisina asiakkaina asuntorakentamisessa olivat mm. Sato-Rakennuttajat Oy, VVO Rakennuttaja Oy, Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT, Asuntosäätiö ja YH.

Maa- ja ympäristörakentamisen kohteista valmistuivat mm. moottoritieosuus Lohja–Lohjanharju, Vuosaaren sataman tunnelit ja Maarianhaminan jätevedenpuhdistamo. Kokkolan Satamatie avattiin liikenteelle marraskuun lopulla, ja se valmistuu heinäkuussa 2007. Turussa vahvistettiin perustuksia, ja paalutusurakoita oli ennätyksellisen paljon. Asfalttiurakoita tehtiin esimerkiksi Järvenpäässä, Keravalla, Raumalla, Rovaniemellä ja Varkaudessa.

Rakenteilla ovat mm. valtatie 2:n perusparantamishanke, Karjaa-Pohja jätevedenpuhdistamo ja Vuosa-projekti eli pohjoinen väestönsuoja Vuosaaressa.

Skanska on Tieyhtiö Ykköstie Oy:n osakkaana mukana E18 Muurla–Lohja -moottoritieprojektissa, joka aloitettiin vuonna 2005. Elinkaarimallilla toteutettavassa hankkeessa Skanska ID (Infrastructure Development) on mukana Tieyhtiö Ykköstien osakkaana ja Skanska Infra Oy suunnittelusta, rakentamisesta, hoidosta ja ylläpidosta vastaavan työyhteenliittymän osakkaana 55 % osuudellaan. Hanke on Skanskan kaikkien aikojen suurin rakentamissopimus Suomessa. Tieosuuden pituus on yhteensä 51 km, ja se sisältää 76 siltaa, 8 liittymää ja yhteensä viisi kilometriä tunneliosuuksia.

Virossa valmistuivat mm. urheilu- ja uimahalli Tallinn English College -oppilaitokselle sekä toimistorakennuksen peruskorjaus Eesti Energialle. Tarton maantien tieosuuden perusparannus välillä Liivalaia–Torupilli voitti Tallinnan kaupungin Vuoden Työmaa -palkinnon. Tarton yliopistollisen sairaalan laajennustyöt kattavat kaksi uudisrakennusta ja kahden rakennuksen saneerauksen ja laajennuksen, ja urakka valmistuu vuoden 2008 lopussa. Saaduista uusista sopimuksista merkittävimmät koskevat Tallinnan Lasnamäellä Loopealsen alueelle rakennettavia yhteensä 680 kaupungin vuokra-asuntoa sekä Tallinnan lentoaseman uutta noin 15 000 neliömetrin laa