c

Järvenpään Perhelän korttelin arkkitehtikilpailun voittaja on Arkkitehtiryhmä A6 Oy

Lehdistötiedotteet 18.1.2008 10.05 CET

"Järvenpään kaupungin ja Skanskan järjestämän arkkitehtikilpailun Perhelän korttelin suunnittelusta on voittanut Arkkitehtiryhmä A6 Oy. Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti parhaaksi sen ehdotuksen nimeltä Semafori. Lautakunta kiittää Semaforia kaupunkirakenteen johdonmukaisuudesta ja selkeydestä. Ehdotuksen määräävät elementit ovat kahden liikekerroksen korkuinen, ympäröivää katutilaa tiiviisti rajaava jalusta ja sen päälle tulevat asuintornirakennukset. Tornit sijoittuvat Sibeliuksenkadun ja Helsingintien varteen, ja niiden väliin muodostuu kapeahko piha. Järvenpään keskustan kaupunkikuvallisen maamerkin muodostaa Mannilantien korkein 18-kerroksinen torni, joka sivuaa 1940-luvulla rakennettua Perhelän funkkistaloa.

Tasaisesti eri puolille korttelia avautuvat liiketilat on ehdotuksessa pääosin sijoitettu katutasoon ja sisäänkäynti on tiiviisti kävelykadun tuntumassa. Ainoastaan tavaratalon toinen kerros ja toimistotilat sekä lääkärikeskus sijaitsevat ylempänä. Perhelän talon taakse ja Mannilantien varteen on sijoitettu ravintolatiloja.

Jokaisesta asunnosta avautuu monipuolisia ja kaupunkimaisia näkymiä ainakin kahteen suuntaan. Asuntojen sisään vedetystä nurkkaparvekkeesta raati toteaa, että se tuo asuntoihin luonnetta eikä varjosta takana sijaitsevia huoneita.

Raadin mukaan voittaneen ehdotuksen jatkosuunnittelussa pitäisi vielä pohtia asuintornien määrää. Nyt suunnitellut tornit ovat korkeudeltaan 8-, 12- ja 18-kerroksisia. Myös esimerkiksi asuntotornien rakennetta ja porrasjärjestelyjä on vielä hiottava.

Perhelän asemakaavaa on tarkoitus uudistaa vuoden 2008 aikana

Arkkitehtikilpailussa oli tehtävänä suunnitella uudelleen Järvenpään keskustassa sijaitseva Perhelän kortteli, johon tulee yhteensä 27 000 kerrosneliömetriä asuntoja, toimistoja ja liiketilaa. Asuntojen osuus on noin 15 000 ja liike- ja toimistotilojen noin 12 000 kerrosneliömetriä. Voittaneen suunnitelman perusteella on tarkoitus uudistaa Perhelän asemakaavaa vuoden 2008 aikana. Perhelän kortteli on noin 200 metrin päässä rautatieasemasta Sibeliuksenkadun, Mannilantien, Helsingintien ja Ahomaanraitin rajaamalla alueella.

Kilpailuehdotuksia arvioitiin muun muassa sen perusteella, miten suunnitelmat vaikuttavat Järvenpään keskustan kaupunkikuvaan, toimivuuteen ja viihtyisyyteen. Raatiin kuuluivat puheenjohtajana Järvenpään kaupunginarkkitehti Jukka Rasmus.

""Kilpailu haluttiin järjestää, koska Perhelän kortteli on Järvenpään tunnetuin ja sen suunnittelun laadukkuus on kaupungille erittäin tärkeää. Jos korttelin asemakaava saadaan valmiiksi vuonna 2008, uusien asuntojen ja toimistojen sekä liiketilojen rakentaminen voitaisiin aloittaa vuonna 2009. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain noin kahden, kolmen vuoden aikana"", kertoo Raimo Poikela Skanska Kodeista. Perhelän maita ei omista Järvenpään kaupunki, vaan Skanka on sopinut niiden hankinnasta eri maanomistajien kanssa.

Kaikkien kuuden arkkitehtikilpailuun lähetetyn ehdotuksen suunnitelmat ovat esillä Järvenpää-talossa 31.1. asti.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2006 oli 1,01 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 3 500.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, johtaja Contact, puh. 040 501 6248

Järvenpään kaupunki, kaupunginarkkitehti Contact, puh. (09) 2719 2455

Skanska Oy, tiedottaja Contact, puh. 050 374 3070

Voittajaehdotuksesta on saatavilla kuvia.

"