c

Raksalle töihin – Skanska, Rakennusliitto ja Barona käynnistävät työssäoppimisohjelman nuorille

Lehdistötiedotteet 28.5.2019 11.40 CET

Nuorten saamiseksi työelämään ja koulutuksen piiriin tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Mestari–kisälli-työssäoppimispilotti tarjoaa polun työelämään käytännön työn avulla. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia, mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

Mestari–kisälli-mallissa Skanskalle harjoitteluun tulevat nuoret saavat oman työpaikkaohjaajan.

Ohjelman ovat kehittäneet Skanska, Rakennusliitto sekä Barona ja yhteistyössä on mukana useita nuorten parissa työskenteleviä järjestöjä ja toimijoita. Järjestöjen kautta saadaan suoraan kosketuspinta nuoriin ja viesti kulkemaan erityisesti niille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea perinteisen työelämään kiinnittymisreitin lisäksi. Mukana ovat mm. Ohjaamo Helsinki, Helsingin Diakonissalaitos, Vamos ja Työllisyys, Icehearts, Kidesäätiö, Pelastakaa Lapset ry sekä Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO).

”Työelämään voi päästä kiinni montaa eri reittiä. Lähdimme yhdessä pohtimaan keinoja, joilla työelämään ja oppimiseen löytyisi polku käytännön tekemisen kautta. Jos kipinä työhön syttyy tässä vaiheessa, voi opiskeluintokin herätä myöhemmin. Toivomme, että tämän pohjalta syntyisi toimintamalli, jota muutkin yritykset tai toimialat voivat hyödyntää”, sanoo Skanskan aluejohtaja Ilpo Luhtala.

Mestari–kisälli-pilotissa 5–6 nuorelle tarjotaan mahdollisuus palkalliseen kuuden kuukauden työmaaharjoitteluun Skanskan pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen työmailla syksyllä 2019. Tavoitteena on, että työmaaharjoittelun jälkeen työ Skanskalla jatkuu. Pilotti on kohdennettu rakennusalasta kiinnostuneille henkilöille, joille oppiminen on luontaisempaa tekemisen kautta kuin koulun penkillä.

”Työmaaharjoittelussa on mahdollista oppia rakentamisen taitoja käytännössä kokeneen ammattilaisen ohjauksessa. Jokainen saa kattavan perehdytyksen ja tehtävään valmennetun työnohjaajan opastajaksi ja tueksi koko työsuhteen ajaksi”, kertoo Luhtala. 

Haku käynnistyy elokuun puolivälissä, jolloin Barona järjestää kiinnostuneille työnhakuvalmennuksen. Työnhakuvalmennukseen osallistumisen jälkeen voi tehdä sähköisen hakemuksen Baronan järjestelmän kautta. Barona haastattelee kaikki hakemuksen jättäneet, ja kaikki saavat palautetta työnhakuun liittyen.

Skanskalle työmaaharjoitteluun valittavien 5–6 henkilön lisäksi Barona kartoittaa mahdollisuudet palkata hakijoita esimerkiksi Barona Rakennuksen palvelukseen tai mahdollisesti muihin yrityksiin.

"Tämä hanke avaa hienolla tavalla tien ammattiin myös niille nuorille, jotka ovat jäämässä sivuun perinteisestä ammattikoulutuksesta. Skanskan, Baronan ja Rakennusliiton pilotti elvyttää perinteistä mestari–kisälli-mallia, nyt vain tehtävään valmennetut työpaikkaohjaajat opastavat käytännön työhön”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

”Baronalla haluamme olla varmistamassa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä kulloiseenkin elämäntilanteeseensa sopivaa työtä. Haluamme toimia personal trainerin tavoin työelämässä. Tuemme ihmisiä työuran ja työttömyysjaksojen aikana ja silloin kun uraa tuntuu olevan vaikea saada edes kunnolla käyntiin. Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa tulevaisuuden työntekijöitä, jotka perinteisten työllistymispolkujen kautta jäävät helposti työmarkkinan ulkopuolelle”, kertoo palvelujohtaja Kalle Pulkkanen Baronasta.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Ilpo Luhtala, puh. 040 572 1579, ilpo.luhtala[at]skanska.fi

Skanska Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja Cristina Rinnetie-Uski, puh. 040 5019 816, cristina.rinnetie-uski[at]skanska.fi

Rakennusliitto, viestintäpäällikkö Janne Mäkinen, puh. 040 352 1161, janne.makinen[at]rakennusliitto.fi

Barona, palvelujohtaja Kalle Pulkkanen, puh. 043 824 4194, kalle.pulkkanen[at]barona.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.

www.skanska.fi

www.twitter.com/skanskafinland

www.facebook.com/skanskafinland

www.skanska.fi/blogit

Rakennusliitto on noin 73 000 jäsenen ammattiliitto, yksi keskusjärjestö SAK:n suurimmista.

www.rakennusliitto.fi

Vuonna 1999 perustettu Barona on Suomen suurin henkilöstöpalvelualan yritys. Rakennamme parempaa työelämää ja yhteiskuntaa auttamalla ihmisiä ja yrityksiä kasvamaan: työllistämme vuosittain yli 30 000 ihmistä, koulutamme noin 3500 ihmistä uuteen ammattiin ja ohjaamme 1100 työkyvyttömyysuhan alla olevaa uusille urille. Palveluihimme kuuluvat mm. rekrytointi, henkilöstövuokraus, työkykypalvelut, ulkoistusratkaisut ja hakijamarkkinoinnin palvelut. Toimintaamme ohjaa vastuullisuus, vapaus, rohkeus ja yhdessä tekeminen. Toimimme Suomessa yli 30 paikkakunnalla ja kansainvälisesti 10 maassa.

www.barona.fi/mestari-kisalli (hakulinkki)

www.linkedin.com/company/244117/admin/

www.twitter.com/BaronaCareers