c

Varman varassa nostettu – nostotöiden matemaatikko luottaa lukuihin

Nosturikuski Mikko Tourunen on nähnyt yli 23-vuotisen uransa aikana liian monta summanmutikassa nostettua taakkaa. ”Osaavan nosturikuskin varassa riippuu kirjaimellisesti monen työkaverin henki”, Mikko toteaa.

Pitkän linjan nosturikuski Mikko Tourunen sai summanmutikassa nostetuista kuormista tarpeekseen ja laittoi luvut laskurin ja kirjan muotoon. Kirjan rinnalle syntyi helppokäyttöinen nostotyölaskuri. Netistä löytyvällä laskurilla kuka vaan voi laskea rasitusasteen maksutta.

Oulun yliopistollisen sairaalan OYSin työmaalla torninosturin kuljettajana työskentelevä Mikko ei ole aina mieltänyt itseään matemaattiseksi kaveriksi. Nosturikuskiksi valmistuttiin nuorena nopeasti, ja ensimmäisistä työmaista lähtien nostot tuli tavaksi suunnitella taakan painon perusteella nostovälineiden kantokyky huomioiden. Ihan kuten kurssilla oli opetettu. Kulman suuruus, ja sen vaikutus, oli kuitenkin mysteeri, koska sitä ei kurssilla opetettu.

”Ei siinä kiireessä olisi kukaan kuitenkaan lähtenyt nosturikuskille laskimen kanssa mitään tarkistamaan, vaikka olisi osannut. Muistan kuitenkin, miten hermostuttavaa oli, jos ei tiennyt ihan varmuudella mitä oli tekemässä. Nuoren kuskin itsevarmuus oli näennäistä”, Mikko muistelee.

Vuodet kuluivat ja turhautuminen kasvoi. Miten voi olla, että työmailla ei osattu laskea edes suorakulmaisen kolmion kulmia? Mikko huomasi hakeutuvansa internetin matikkafoorumeille ja alkoi opiskella omin päin trigonometriaa.

”Kuskin, työnjohdon ja alamiesten pitää tietää joka nostolla, millä nostoapuvälineillä nostetaan, miten ne sidotaan ja mikä niihin muodostuva veto tarkalleen on. On ymmärrettävä, miten kulman kasvaessa veto kasvaa. Vetoa ei näe omin silmin – paitsi jos liina menee poikki. Silloin on jo liian myöhäistä.”

Turvallisuusrima kerralla korkeammalle

Nostoja Mikko on nähnyt eri yritysten työmailla joka lähtöön. Turhan usein edetään hitaasti ja tuurilla, josko sopiva lyhennys löytyisi. Epäsymmetristen elementtien rasitusasteita arvioidaan samalla tavalla, kuin symmetristen elementtien. Rasitusasteet nousevat jopa 200 prosenttiin, kun todellisuudessa kuorman olisi suositeltavaa pysyä alle 80 prosentissa raksiin merkitystä nimelliskuormasta.

”Välillä erehdytään myös toiseen suuntaan. Raskaan sarjan nostoapuvälineitä ostetaan varmuuden vuoksi, kun rasitusasteesta ei olla varmoja. Ylivastuuntuntoinen, tietämätön ja panikoiva kuski saattaa tulla kalliiksi”, Mikko sanoo.

Alamiesten ja työnjohtajien kanssa jutellessa alkoi muodostua ajatus ei ainoastaan turvallisemmista nostoista, vaan koko alan turvallisuusriman nostamisesta. Mikko päätti kirjoittaa tietoisuuden lisäämiseksi aiheesta kirjan. Koukut kiinni -kirja julkaistiin vuonna 2021.

”Väellä oli selvästi halua oppia ja ymmärtää. Rivien välistä kuulin kuitenkin, että kaverit olivat huolissaan siitä, miten työmaan kiireessä ehtii laskemaan elementtien lyhennyksiä ja rasitusasteita. Piti myöntää, että he ovat ihan oikeassa. Siihen tarvittiin jokin selkeä apuväline, kuten nostotyölaskuri.”

Hyvästit epämääräisille nostoille

Kun Mikko siirtyi aiemmalta työnantajalta ensimmäiselle Skanskan työmaalleen Oulun yliopistollisen sairaalan B-vaiheeseen, nostotyölaskuri alkoi saada valmiin muotonsa.

”OYSin työmaa on parhaiten organisoitu työmaa, jota olen koko urallani nähnyt. Se oli hyvä paikka edistää tutkimusta. Tehdyissä testeissä laskuri antoi oikean lyhennyksen jokaiselle epäsymmetriselle kivelle.”

Pitkien päivien päätteeksi Mikko testaili keittiön pöydän ääressä vielä nostokaavoja pienoismallien ja jousivaa’an avulla.

Nyt nostotyölaskurilla voi laskea luotettavasti ja nopeasti symmetristen nostojen rasitusasteen, lyhennykset suoriin porrassyöksyihin sekä rasitusasteet ja lyhennykset epäsymmetrisiin seinäelementteihin.

”Kehitin sellaisen apuvälineen, jota olisin itse jo keltanokkakuskina tarvinnut.”

Kuskin mieltä lämmittää, kun OYSin työmaalla turvallisuusajattelua pidetään tapetilla joka päivä.

”Skanskalla ihan oikeasti pyritään siihen, että ihmiset pääsevät terveenä kotiin, eikä vain puhuta lämpimikseen. Jos jotain epäkohtia kohdataan tai tapaturmia käy, niitä ei haudata pressun alle vaan dokumentoidaan, selvitetään ja tutkitaan.”

Koko alan turvallisuuden näkökulmasta Mikolla on selvät tavoitteet.

”Toivon, että tulevaisuudessa jokaisen työmaan jokaisen noston rasitusaste tiedetään just eikä melkein. Arvuuttelemalla nostaminen loppuu, työt etenevät sujuvammin ja kaikki säästyvät turhalta stressiltä.”

Päivitetty: 13.10.2021