c

Valkea valaisee Oulun kaupungin sydämen

Huhtikuussa 2016 avattu kauppakeskus Valkea ja sen edelleen uudistuva ympäristö muodostavat Oulun ytimessä kaupunkilaisten vilkkaan kohtaamispaikan. Kauppakeskuksen noin 60 liikkeessä ja ravintolassa työskentelee liki 500 ihmistä. Valkean katolla kohoaa maamerkkinä huippunäkymät tarjoava asuinkerrostalo asunto-osakeyhtiö Pajarinkulma.

Kauppakeskus Valkea.

Kauppakeskus Valkeaa voisi luonnehtia Oulun keskustan uudeksi maamerkiksi. Kahden korttelin alueelle rakentunut kokonaisuus sisältää kauppakeskuksen lisäksi 12 kerroksen korkeuteen kohoavan asuinkerrostalon, 60 metriä pitkän, katetun kesäkadun, maanalaisen parkkihallin, saneeratun Sampo-talon ja vielä uudistamisvaiheessa olevan Gallerian ja City-talon.

Keskeisellä paikalla Oulun ytimessä toteutunut rakennushanke on ollut laajuudessaan ja monipuolisuudessaan vertaansa vailla.” Projektin alussa kävi ilmi, että kallioperä tulevan kauppakeskuksen alla osalla aluetta oli oletettua heikompi. Varsinaisen rakentamisen aloitus siirtyikin muun muassa kallion injektoimisen takia. Ja kun kyseessä on kohde, jota rakennetaan useiden erilaisten käyttäjien tarpeeseen, toiveita ja tarpeita ilmaantui luonnollisesti pitkin matkaa. Luovia ratkaisuja päästiin tekemään rakentamisen aikana moniakin, kun esimerkiksi kulku Kivisydän-parkkitaloon piti olla käytössä jo syyskuussa 2015, vaikkakin rakennustyöt olivat vielä silloin kesken. Kulku toteutettiin tekemällä tunneli työmaan läpi”, kertoo Skanskan tekninen päällikkö Kimmo Ahonen, joka toimi Valkean hankkeessa projektipäällikkönä.

Ydinkeskustassa tehtävä uudisrakentaminen vaatii erityisen huolellista suunnittelua ja eri toimijoiden yhteistyötä. Valkean kanssa samanaikaisesti urakoidun Asunto-osakeyhtiö Pajarinkulman työmaatoimintojen synkronoiminen ja esimerkiksi materiaalikuljetusten järjestäminen on edellyttänyt vahvaa sitoutumista sovittuihin aikatauluihin. ”Meillä oli käytössä yhteinen sähköinen kalenterisovellus, johon merkittiin kaikki saapuvat kuormat tarkoin kellonajoin. Myöhästymiset oli sanktioitu, millä haluttiin sitouttaa alihankkijat pilkuntarkkaan aikataulukseen. Torninostureiden kuljettajat seurasivat kalenteria reaaliajassa iPadeilta, jotta he olivat jatkuvasti tietoisia siitä, missä järjestyksessä tavaroita saapuu ja mitä puretaan missäkin järjestyksessä. Kauppakeskukseen meni esimerkiksi 1700 kuormaa betonia, 220 pilaria, 250 Delta-palkkia, seinäelementtejä 200 kappaletta … Aika lailla tarkasti siinä sai päivän tunteja laskea ja järjestää”, Ahonen kuvailee.

Perustuksiltaan ainutlaatuinen Pajarinkulma

Valkean katolle alkoi nousta 7-kerroksinen asuinkerrostalo heti, kun Valkean rakentaminen oli riittävän pitkällä. Kerrostalon perustuksiin sopiva ratkaisu löytyi innovatiivisella ajattelulla ja yhteistyöllä. Nyt Oulun maamerkki lepää kauppakeskuksen katon yläpuolelle valettujen järeiden betonipalkkien päällä. Työmaahenkilöstö innovoi betonipalkkien toteutuksen, ja pohjamuottina käytettiin Delta-palkkeja, jotka ovat osa toimivaa palkkirakennetta.

Pajarinkulman alin asuinkerros sijaitsee 6. kerrostasolla ja ylimmät kerrokset 10–12 tarjoavat jo näkymän kaupungin yli ja jopa merelle asti. Viidennen kerroksen terassitasolle sijoittuu monipuoliset harrastusmahdollisuudet tarjoava suojainen asuntopiha. Ja talon katolla loistavat kauppakeskuksen valomainokset kutsuvasti.

Tiivis yhteistyö tuottaa järkevimmät ratkaisut

Osuuskauppa Arinan tilaaman kauppakeskus Valkean rakennusprojekti sai laajuutensa ohessa lisämausteensa loppukäyttäjäkunnan moninaisuudesta. ”Pääurakoitsijalta on edellytetty melkoista joustavuutta, sillä näin laajassa hankkeessa suunnitelma elää väistämättä ja sitä on mietittävä yhdessä. Yksi merkittävä kriteeri urakoitsijaa valittaessa olikin se, että Skanskassa on osaamista ja halua suunnitteluohjaukseen. Skanska onkin antanut näkemyksensä hankkeen edetessä erilaisiin ratkaisuihin toteutettavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmasta”, kertoo Arinan Kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Petri Piirala.

Piirala on tyytyväinen monivaiheisen projektin lopputulokseen. Yhteistyö Skanskan kanssa jatkuu vielä Galleria-talon saneerauksen ja City-taloon toteutettavan aamiaisravintolan parissa. ”On palkitsevaa tehdä töitä loppukäyttäjien toiveiden täyttämiseksi. Valkean ympärille rakentuva kokonaisuus on Oulun kaupunkikuvassa hieno lisä.”

Täysin uusia shoppailumahdollisuuksia Ouluun

Kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho on 13.4.2016 pidettyjen kutsuvierasavajaisten jälkeen seurannut tyytyväisenä Valkean ensi hetkiä. ”Toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin, ihmiset ovat löytäneet Valkeaan ja toimijoilta on tullut positiivista palautetta asiakasvirroista.”

Valkean reilut 50 liikettä, 7 erilaisen ravintolan ravintolamaailma sekä kesäkatu muodostavat Oulun keskustan ainoan kauppakeskuksen. Keskuksen tilauksesta kertoo sekin, että nyt oululaisia palvelee ihan uusiakin liikkeitä, joille ei aiemmin ole löytynyt kaupungissa sopivaa toimitilaa. ”Valkean liikkeistä jopa 40 % on uusia toimijoita Oulussa, mikä tietysti laajentaa hienosti kaupungin tuote- ja palvelutarjontaa. Valkeaan olisikin kovasti halukkaita tulijoita edelleen, mutta tällä hetkellä meillä on vain yksi liiketila vapaana”, Junnikkala-Alho pahoittelee.

Valkean projektissa alusta asti mukana ollut kauppakeskusjohtaja kiittelee hankkeen sujuvuutta ja yhteistyön toimivuutta. ”Tämä on ollut erityisesti Oulun mittakaavassa poikkeuksellinen projekti. Pienelle tontille ja moneen kerrokseen rakennettu keskus ja ainutlaatuinen kesäkatuosa saatiin aikataulussaan ja hyvässä hengessä valmiiksi. Siitä ei voi olla kuin tyytyväinen”, hän summaa.

Päivitetty: 22.5.2016