c

Uudistuva Turun kaupunginteatteri

Turun keskustan sykkeessä on käynnissä vuosien varrella ikääntyneen, ajanmukaistamisen tarpeessa olevan ja ahtaaksi käyneen Turun kaupunginteatterin peruskorjaus. Samalla teatteriin rakennetaan laajennusosat Urheilupuiston ja Aurajoen suunnille.

Turun kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus ovat käynnissä.

Vuonna 1962 valmistunut Turun kaupunginteatteri on rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus ja keskeinen osa Aurajoen kulttuurimaisemaa. Käynnissä oleva teatterin peruskorjaus ja laajennus tehdään rakennuksen alkuperäistä olemusta vaalien – niin, ettei julkisivujen ja vesikaton perusmuodon rakennustaiteellinen ja kaupunkikuvallinen arvo ja tyyli tärvelly.

Teatteriyleisön silmin suurimmat muutokset näkyvät näyttämötiloissa ja lämpiöissä. Näyttämöiden määrä ei lisäänny, mutta Sopukka ja Pikkolo muuttavat uusiin tiloihin; Sopukka Urheilupuiston puolelle rakennettavaan laajennusosaan ja Pikkolo Sopukan paikalle. Päänäyttämölle puolestaan rakennetaan uusi takanäyttämö Aleksis Kiven aukion puolelle näyttämötornin kylkeen.

Teatterin työtilat siirretään talon takana sijaitsevalle Virastotalon viereiselle tyhjälle tontille rakennettavaan laajennusosaan. Sinne sijoitetaan kaikki tuotantoon liittyvät toiminnot, kuten puu- ja metallityötilat, maalaamo ja kokoonpano. Neljänteen kerrokseen sijoitetaan puvusto, tarpeistonvalmistus ja verhoomo. Uudistusten myötä taloon saadaan myös hissi, mikä ennen kaikkea helpottaa tavarankuljetusta kellarin ja yläkerran välillä.

”Peruskorjauksella ja laajennuksella on kaupunginteatterille suunnattoman suuri merkitys. Teatterin tekeminen on muuttunut paljon niistä ajoista, kun talo on rakennettu, eivätkä tilat ole enää vastanneet tarpeitamme. Jatkossa tilat eivät kuitenkaan rajaa enää tekemistämme. Muun muassa sisäisen logistiikan muutokset ovat teatteritoiminnalle äärimmäisen tärkeitä. Etenkin hissi ja aiempaa suuremmat oviaukot helpottavat ja nopeuttavat huomattavasti muun muassa asujen kuljettamista neljännen kerroksen puvustamosta alakertaan”, kertoo Turun kaupunginteatterin johtaja Arto Valkama.

”Kaupunginteatteri on olemassa kaupunkilaisia varten ja toivonkin, että peruskorjauksen myötä kaupunkilaiset löytävät meidät vielä entistäkin paremmin. Toimivammat tilat mahdollistavat teatterin käytön erilaissa tapahtumissa ja esityksissä, myös kesäisin. Näin pystymme tarjoamaan monipuolista viihdettä jokaiseen makuun”, Arto summaa.

”Turun kaupunginteatterin ajanmukaistaminen on Turun kaupungin suurin ja näkyvin tilahanke. Hanke osoittaa, että Turku panostaa korkeatasoiseen kulttuuriin kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 jälkeenkin ja se haluaa pysyä johtavana kulttuurikaupunkina myös jatkossa. Hanke on haasteellinen, mutta lopputulos tulee olemaan upea. Uudistunut rakennus palvelee teatteritoimintaa pitkälle tulevaisuuteen”, Turun kaupungin tilajohtaja Tuomas Koskiniemi sanoo. 

Haastava, mutta palkitseva urakka

Turun kaupunginteatterin urakka on haastanut Skanskan monella tapaa, sillä urakassa on tullut vanhojen rakenteiden purkuvaiheessa vastaan myös monia yllätyksiä. ”Talon rakenteet eivät olekaan olleet kaikilta osin oletetun kaltaisia, eikä muun muassa kaikkia talotekniikkahormeja ole näkynyt alkuperäisissä purkusuunnitelmissa. Myös asbestia on rakennuksesta löytynyt huomattavasti alkukartoituksia enemmän, mikä luonnollisesti tuo myös omat haasteensa työmaalle”, kertoo hankkeen työpäällikkö Tom Laihi.

”Myös uudisosan perustukset ovat tuoneet tullessaan omanlaisia haasteita vaihtelevan maaperän johdosta. Urheilupuiston puolelta uudisrakennuksen pohjaa varten on louhittu 5000 kuutiota kalliota, kun taas Aurajoen puolen savinen maaperä on vaatinut jopa 15 metriä pitkiä porapaaluja”, sanoo Tom, joka kuvaa hanketta haastavuudesta huolimatta erittäin palkitsevaksi.

”Yhteistyö Skanskan kanssa on toiminut erittäin hyvin. Teatteritilat ovat kaikki omanlaisia ja niillä kaikilla on erilaiset vaatimukset. On hienoa, miten Skanska on kuunnellut meitä urakkaa toteuttaessaan ja huomioidut toiveemme tilojen suhteen”, Arto kiittää.

Turun kaupunginteatteri pähkinänkuoressa

  • Turun kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennusurakka käynnistyi elokuussa 2015. Peruskorjauksessa Turun kaupunginteatteri käydään läpi kauttaaltaan. Lisäksi teatteriin rakennetaan laajennusosat Urheilupuiston ja Aurajoen suunnille.
  • Aurajoen puoleiseen laajennusosaan tehdään uusi takanäyttämö näyttämötornin kylkeen. Urheilupuiston puolelle puolestaan sijoitetaan muun muassa verstastilat, tavaroiden vastaanottotilat sekä uusi Sopukka-näyttämö, johon tulee lisäksi 250 hengen muunneltava katsomo. Vanhan Sopukan paikalle tulee Pikkolo-näyttämö.
  • Urakan yhteydessä uusitaan myös rakennuksen ilmanvaihto, sähkötekniikka ja valaistus, täydennetään teatteritekniikkaa sekä rakennetaan hissi tavarankuljetusta varten. Myös esteettömyyteen ja paloturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.
  • Urakka on kokonaisuudessaan valmis vuoden 2017 lopulla.
Päivitetty: 20.6.2016