c

Tyytyväinen työssä oppija

Talonrakentajaksi valmistuva Riku Nurkkala aloitti työt Skanskassa viime kesänä. Perehdyttäminen sujui hienosti, ja työ on ollut mukavaa. Nurkkala kokee oppineensa 2+1-mallissa Skanskassa enemmän kuin koulun penkillä.

Jos Riku ei tiedä vastausta johonkin kysymykseen, työmaaohjaaja Risto Kortteisto neuvoo ja opastaa.

Viisikerroksinen, kaksirappuinen talo As. Oy Härmälänrannassa Vihurin työmaalla Tampereella on pian valmis luovutusta varten. ”On hienoa katsoa, kuinka talo valmistuu ja ympyrä sulkeutuu. Kun aloitin täällä, A-portaaseen asennettiin kolmannen kerroksen elementtejä”, Riku sanoo.

20-vuotias Riku aloitti työt Skanskassa viime kesäkuun alussa suoraan koulun penkiltä. Hän osallistuu rakennusalan opiskelijoille tarkoitettuun 2+1-malliin, jossa käydään ensin kaksi vuotta ammattikoulua ja siirrytään viimeiseksi vuodeksi harjoittelemaan työntekoa käytännössä.

Riku on tyytyväinen Skanskassa saamaansa perehdytykseen.

”Työmaajohtajan tekemä perehdytys oli todella hyvä ja riittoisa. Sain ihan ensin käteeni lapun, jossa kerrottiin turvallisuuteen liittyviä asioita. Aluesuunnitelmakuvasta näin, missä ovat esimeriksi roskikset ja varastot. Kävimme kaikki asiat yhdessä läpi ja lähdimme työmaakierrokselle. Sen jälkeen tiesin, missä saa kulkea turvallisesti ja missä on vaaranpaikkoja. Minulle ei jäänyt mitään epätietoisuutta.”

Yhdeksässä kuukaudessa Riku on päässyt tekemään valutöitä, pihan pyöräkatosta, asuntojen raudoituksia ja pieniä timpurinhommia talon sisällä. Kokemusta on karttunut myös torninosturin alamiehenä. Jos käytännön työssä on tullut epäselvyyksiä, Riku on kysynyt neuvoja lähimmältä työntekijältä tai työnjohdolta. Aina on tullut apua. ”On ollut helppoa mennä kysymään. Ryhmähenki on täällä tosi hyvä. Se näkyy töissä, joissa tarvitaan paljon porukkaa. Yhteispeli sujuu”, Riku sanoo.

Oppisopimusnuorille on nimetty omat työmaaohjaajat. Jos Riku ei tiedä vastausta johonkin kysymykseen, Risto Kortteisto neuvoo ja opastaa. ”Risto on kertonut minulle oman kokemuksensa pohjalta, kuinka hän tekisi samassa tilanteessa. Hän on myös kirjoittanut koulua varten arvioita töistä, joita olen tehnyt. Riston palaute on ollut positiivista.”

Riku on työskennellyt aiemmin noin vuoden ajan pienellä rakennusyrittäjällä. Omakotitalorakentaminen oli toisenlaista kuin kerrostalojen urakointi. Tänä keväänä Riku valmistuu talonrakentajaksi, ja seuraava etappi on armeija. Sitten työt jatkuvat Skanskassa. Riku pohtii vielä, erikoistuisiko hän elementtiasentajaksi, raudoittajaksi tai mittamieheksi.

”Kaikki tehtävät ovat tuntuneet mieluisilta, ja työmaalla on ollut oikein mukavaa. Mieluummin olen täällä kuin koulussa. Olen oppinut yhdeksässä kuukaudessa paljon enemmän kuin koulussa kahden vuoden aikana yhteensä.”

Hyvän perehdytyksen sapluuna

  •  Skanskan työmaaperehdytyksessä käydään läpi kalvopohja, turvallisuuspakka ja työmaakierros.
  • Työnjohtaja kertoo perusasiat työmaalle räätälöidyn kalvopohjan avulla.
  • 80-sivuinen turvallisuuspakka sisältää rakennustyömaan säännöt. Taskukokoisesta korttipakasta käsitellään uutta ihmistä koskettavat asiat. Sen saa myös omaksi.
  • Työsuojeluvaltuutettu kertoo työmaakierroksella käytännön asioista.
  • Kokenut tukihenkilö opastaa työntekijää vähintään kymmenen päivän ajan jos työntekijä on alle 25-vuotias tai ollut alalla alle vuoden.
  • Hyvällä perehdyttäjällä on asenne, että nämä asiat ovat yhteisiä ja tärkeitä. Hän osaa keskustella ja kuunnella työntekijää.
Päivitetty: 10.4.2016