c

Rakennusalan DI tarvitsee työssään matematiikan perusosaamista ja Excel-taitoja

Yliopistoiden matematiikan ja fysiikan opinnoissa sukelletaan syvälle. On differentiaalilaskentaa, Fourier-analyyseja, determinantteja, differentiaaleja ja integraaleja. Töissään rakennusalan diplomi-insinöörit tarvitsevat kuitenkin lähinnä yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskutaitoja sekä Excel-osaamista.

Skanskan Jaakko Jakobsson pitää tärkeänä mekaniikan ja rakennusfysiikan perustaitoja.

”Rakennusalalla riittää pitkälle jo prosenttilaskujen hallitseminen. Yliopisto-opinnoissa mentiin korkealta ja kovaa, mutta käytännön töissä totuus on vanhakantaisempi ja yksinkertaisempi”, kiteyttää Skanskan työpäällikkö Antti Palo-oja.

Palo-oja suosittelee rakennusalan opiskelijoita valitsemaan kurssitarjottimelleen tuotantotalouden opintoja ja syventämään matemaattisia taitoja sitä kautta. ”Yrityksen taloutta on hyvä ymmärtää, teki sitä mitä tahansa työtä. Eikä siitä insinöörille haittaa ole, jos hän ymmärtää vähän ekonomienkin tapaa laskea, teemme heidän kanssaan kuitenkin paljon yhteistyötä”, Antti vinkkaa.

Skanskan projektipäällikkö Jaakko Jakobsson on Antin kanssa samaa mieltä. Lisäksi he toteavat, että myös fysiikan soveltavat laskutoimitukset ovat jääneet sitten yliopistoaikojen. ”Sen sijaan rakenteiden mekaniikan ymmärtäminen ja rakennusfysiikan perusperiaatteiden tunteminen on alalla toki tärkeää. Pitää tietää, miten voima ja vastavoima toimivat tai miten esimerkiksi kosteus käyttäytyy eri olosuhteissa rakenteissa”, Jaakko sanoo ja muistuttaa, että myös pelkällä maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Jos Antti ja Jaakko saisivat päättää, he veisivät DI-koulutuksen matematiikan ja fysiikan opintoja käytännönläheisempään suuntaan ja toisivat kursseille mukaan työelämän esimerkkejä. ”Opiskelua helpottaisi, jos tietäisi missä niitä Fourier-sarjoja oikeasti voi hyödyntää”, Jaakko toteaa. Myös perusasioita voisi kerrata enemmän – ihan niitä prosenttilaskujakin. Lisäksi miehet kertovat Excelin olevan kovassa käytössä myös rakennusalalla, joten Excelin makrojen saloihin olisi kannattavaa sukeltaa syvemmin jo opiskeluvaiheessa.

Päivitetty: 22.5.2016