c

Mobiilijärjestelmä helpottaa turvallisuusmittauksia Suomessa

Skanska on ottanut Suomessa käyttöön mobiilisovelluksen, joka helpottaa, nopeuttaa ja selkeyttää työmailla viikoittain tehtäviä lakisääteisiä työsuojelutarkastuksia.

Viikkotarkastusmenetelmien (TR-, MVR- ja Asfalttimittarit) käyttäminen mobiilisovelluksella on helppoa.

Kun tulokset kirjataan paperisten raporttien sijaan suoraan mobiilisovelluksella – ja mukaan liitetään vielä valokuvia – on tuloksia mahdollista hyödyntää aiempaa monipuolisemmin ja laajemmin.

”Viikkotarkastusmenetelmien (TR-, MVR- ja Asfalttimittarit) käyttäminen mobiilisovelluksella on varsin helppoa. Sisällöltään mobiilisovellus on samanlainen kuin paperinen edeltäjänsäkin. Nyt kuitenkin mukaan voidaan liittää myös muun muassa havainnollistavia kuvia, jolloin turvallisuuspuutteen yksilöiminen on aiempaa helpompaa. Myös puutteisiin reagoiminen käy nopeammin, sillä korjauskehotukset voidaan lähettää suoraan mobiililaitteesta työnjohtajan sähköpostiin. Ja kun tarvittavat korjaukset on tehty, onnistuu myös tästä ilmoittaminen muutamalla napin painalluksella”, kertoo turvallisuusasiantuntija Mari Kiurula.

Mobiilisovelluksesta on helppo ajaa lista työmaalla korjausta vaativista turvallisuuspuutteista ja seurata, kuinka nopeasti korjausta vaativiin kohtiin puututaan.

Sovelluksen kehittäneen yrityksen mukaan nimensä saanut mobiilisovellus, InstaAudit, mahdollistaa myös MVR- ja TR-mittaustulosten seurannan koko Skanska Suomen tasolla. ”Jos esimerkiksi jokin tietty turvallisuusvirhe toistuu useilla eri työmailla, saamme sen nyt helposti tietoomme – ja näin tiedämme, mihin ongelmiin on syytä puuttua laajemmin”, Mari toteaa.

InstaAuditia käyttää aktiivisesti tällä hetkellä noin 40 Skanskan työmaata Suomessa. Muun muassa Vt 6 Taavetti–Lappeenranta (TaaLa) -hankkeella on sovelluksesta runsaasti hyviä kokemuksia, ja allianssin projektinjohtaja Janne Tikkamäki kehuukin mobiilisovelluksen selkeyttävän merkittävästi mittaushavaintojen kirjaamista.  

Viikkotarkastusten lisäksi InstaAudit tarjoaa uudenlaisen alustan myös turvallisuushavaintojen lähettämiseen. Tämän osa-alueen kehittäminen on parhaillaan käynnissä ja sitä testataan Vt 6 TaaLa -hankkeessa.

”InstaAuditilla havainnon turvallisuuspoikkeamasta pystyy lähettämään kuvana eteenpäin muutamalla napinpainalluksella helposti ja nopeasti. Aikaa kuluu alle minuutti, eikä ilmoittajan tarvitse itse osata luokitella havaintoa. Niinpä ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, kenelle on linkki annettu, eli oman henkilöstömme lisäksi voimme saada ilmoituksia vaikkapa yhteistyökumppaniltamme tai jopa lähiseudun asukkaaltakin”, Janne selventää. ”Uusi ominaisuus onkin otettu hankkeessamme erittäin hyvin vastaan, ja uskon sen lisäävän turvallisuuspoikkeamista ilmoittamista merkittävästi”, Janne summaa.

Päivitetty: 2.5.2016