c

LVI-alan konkari ohjaa nuorempia ottamaan vastaan palautetta ja käyttämään omaa päätään

Putkiasentaja Marko Sipiläinen tunnetaan Skanskan työmailla viimeisen päälle ammattilaisena, joka ohjaa mielellään nuorempia tekijöitä. Vaihtelu pitää Markon mielestä työn mielenkiintoisena, ja yli 30 vuoden uran aikana ammattilainen onkin ehtinyt nähdä lähes kaikki mahdolliset projektit.

Marko Sipiläistä voi hyvällä syyllä kutsua todelliseksi pitkän linjan tekijäksi. Peruskoulun jälkeen tie vei ammattikouluun LVI-alalle, ja siitä lähtien Marko on toiminut putkiasentajan tehtävissä. Vuodesta 2001 lähtien Skanskalla työskennellyt putkiasentaja on ollut mukana monissa erilaisissa projekteissa, joista viimeisin on kesällä 2022 valmistuva Orimattilan uimahalli.

”Melkein kaikenlaiset rakennustyöt on tullut nähtyä ja tehtyä. Nyt on uimahallikin kontattu, ainoastaan voimalaitos on minulta vielä rakentamatta. Vaihtelu pitää työn mielenkiintoisena”, Marko sanoo.

Nykyään Marko toimii Skanska Talotekniikan Lahden putkiasentajatiimin nokkamiehenä. Hän pitää huolen siitä, että työt etenevät suunnitelman mukaan ja että työnjälki on priimaa. Tiimiin kuuluu neljän putkiasentajan lisäksi kaksi harjoittelijaa.

Harjoittelijoiden ohjaaminen on Markolle mieleen. Hän kannustaa nuoria tekijöitä opettelemaan ottamaan palautetta vastaan – ja myös antamaan sitä.

”Palautetta täytyy saada puolin ja toisin, jotta kehittyy. Korostan aina uusille kavereille, että kannattaa myös kyseenalaistaa. Me vanhat jäärät voimme tehdä joitain asioita tottumuksesta, vaikka olisi fiksumpiakin keinoja. Omia aivoja pitää käyttää.”

Hyvä työyhteisö ja vauhdin huuma pitävät mielen virkeänä

Marko on viihtynyt Skanskalla jo yli 20 vuotta. Yksi syy on työterveyshuolto ja työturvallisuus, sillä ne ovat Skanskassa alan parhaat. Kaikista tärkeintä on kuitenkin tiivis työyhteisö, jossa keskusteluyhteydet ovat kunnossa.

”Skanskassa parasta on se, että ollaan yhtä perhettä. Meillä on käsite One Skanska, eli hyvä yhteistyö alueyksikköjemme kesken, mutta itse sanon että Only Skanska. Yhteistyö yksiköiden välillä toimii kentällä. Jos tulee jokin tenkkapoo, se pystytään selvittämään heti naamatusten”, Marko kertoo.

Työn ulkopuolella Marko pitää itseään kunnossa urheilemalla ja ulkoilemalla. Sähly, jalkapallo ja kävelyretket koirien kanssa ovat oleellinen osa arkea. Vauhdista ja jännityksestä innostuvan Markon suurin intohimo on kuitenkin moottorikelkkailu. Kotikaupungin kelkkareittien lisäksi Lapin hanget kutsuvat joka talvi nauttimaan vauhdin huumasta.

Päivitetty: 10.5.2022