c

Lämmönhallinnalla muutetaan maailmaa

Skanska Oppiva -ohjelman läpikäynyt koneinsinööri Joel Nuurtila optimoi työmaiden olosuhteita Skanska Konevuokrauksen olosuhdehallinnan työnjohtajana. Kestävä kehitys ohjaa niin tuotevalikoimaa kuin toimintaa, kun koneinsinööri pohtii työmaiden lämmitystä tai pölynhallintaa rakennusalan ammattilaisten kanssa.

”Halusin katsoa millaisia työllistymismahdollisuuksia rakennusalalla on”, Joel Nuurtila kuvaa hakeutumistaan Skanskan Oppiva -ohjelmaan konetekniikan (amk) opiskelijana.

Oppivassa hän työskenteli pari kesää torninosturiasentajana ja siirtyi sitten olosuhdehallintaan. Valmistumisen jälkeen hän sai vakituisen työpaikan Skanska Konevuokrauksesta.

Alalle veti paitsi tekniikka, myös halu vaikuttaa tulevaisuuteen, ja siihen miten asioita tehdään. Konevuokrauksessa tämä kaikki yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla, kun Joel suunnittelee työmaiden olosuhdehallintaa sekä toimii työnjohtajana muutamalle asentajalle ja alihankkijalle.

”Megatrendit, kuten kestävä kehitys, ohjaavat niin meitä kuin emoyhtiö Skanskaakin. Rakennuksilla halutaan pienentää hiilijalanjälkeä ja siinä työmaiden olosuhdehallinnalla, lämmityksellä, kuivauksella ja pölynhallinnalla on oma roolinsa”, Joel kuvaa työn merkitystä.

Taloudellisuus ja lämpöhäviön vähentäminen ovat ensisijaisia keinoja vähentää energiankulutusta. Aukkosuojauksen lisäksi työmaakalustoa kehitetään niin, että kuivaus onnistuisi mahdollisimman tehokkaasti ja vähäpäästöisesti. Öljyn rinnalla lämmittimissä käytetään jo nestekaasua, kaukolämpöä, maalämpöä tai sähköä. Myös uusiutuvia biopolttoaineita on saatavilla ja käytössä omissa asennusautoissa. Skanska Konevuokraus on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön ilma-vesilämpöpumpun kuivauksessa.

Konevuokrauksessa yhdistyy koneet ja rakentaminen

”Skanskalla arvostetaan asiantuntemusta ja minusta on tuntunut, että olen voinut tuoda lisäarvoa konetekniikan osaamisella Konevuokraukseen. Työkaverit ja esimiehet ovat auttaneet rakennusalan tuntemuksen lisäämisessä. Hyvin ovat tiedot yhdistyneet, kun on lyöty viisaat päät yhteen. Yhdessä olemme parempia”, Skanskan tarjouslaskentaakin konsultoiva Joel toteaa.

Kehitysmyönteisyys innostaa ja tavoitteena on edetä työuralla. Joel kokee, että työpaikalla annetaan tilaa ja mahdollisuuksia kehittymiseen. Niinpä hän on aloittanut konetekniikan maisterivaiheen opinnot Turun yliopistossa, ja lisäksi hän aikoo suorittaa sivuaineen energiatekniikasta Vaasan yliopistoon. Jotain työpaikan hyväksyvyydestä kertoo Joelin murjaisu.

”Kaikki ajatukset otetaan vastaan, vaikka ne olisivat huonojakin. Sehän on näkökulmakysymys, että tekeekö asioita oikein vai tekeekö oikeita asioita”, Joel muotoilee pilke silmässä. 

Opinnoissa riittää puuhaa tuleviksi vuosiksi, kun kotona on vielä 2,5-vuotias tytär ja vaimo muistuttamassa muustakin elämästä.

Päivitetty: 4.1.2022