c

”Hyväksyminen on parasta työhyvinvointia”

Erilaisuutta ja äärimmäisiä tilanteita maailmalla kohdannut Riku Rantala tapasi vuoden 2017 aikana yli 1500 skanskalaisia puhuessaan monimuotoisuudesta ja hyväksyvästä työyhteisöstä eri puolilla Suomea.

Oltiinpa missä päin maailmaa tahansa, yksi totuus pitää Riku Rantalan mukaan aina vain kutinsa: kun rapsutat vähän pintaa, kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

Turnee oli osa Skanskan työhyvinvointiprojektia, jonka myötä hyväksymistä pohditaan äärimmäistenkin esimerkkien kautta. Selviäisinköhän minä ennakkoluuloistani, jos ihmissyöjäheimonkin kanssa voi löytää yhteisen sävelen? Miten kohtaan erilaisuutta ja selviän siitä hengissä?

”Hyväksyvä ja monimuotoinen työyhteisö on sitä, että omat ideat, ajatukset ja koko olemus hyväksytään”, Riku kiteyttää heti kärkeen. ”Jokaisen pitäisi voida uskaltaa olla oma itsensä työpaikalla.”

Erilaisuutta on opittava sietämään

”Vaikka monimuotoisuus ei kaikkialla vielä toteutuisikaan, sen tuloa ei voi estää”, sanoo Riku. ”Monimuotoisuus tulee kokoajan lähemmäs ihan jokaisen arkea. Sitä odotellessa voi jo nyt alkaa muuttamaan organisaation keskustelukulttuuria. Onkin ollut hienoa huomata, että monimuotoisuus ei ole Skanskalla pelkkiä korulauseita tai viherpesua.”

Riku toteaa, että erilaisuutta täytyy yksinkertaisesti oppia sietämään. ”Itselleni on vaikea sietää omalla työpaikalla esimerkiksi sitä, että joku kannattaa Jokereita. Jotenkin pääsen siitä kuitenkin yli joka päivä.”

Toisena keinona Riku mainitsee erilaiset ”klikkienestotyövälineet” kuten työnkierron, jotka auttavat näkemään asioita muidenkin näkökulmasta. ”Vaikka joku porukka näyttäisi päälle päin samasta puusta veistetyltä, siellä voi piillä paljonkin monimuotoisuutta. Saman koulutus-, ikä- ja kulttuuritaustan takaa voi löytyä niin iskelmä- kuin kirkonpolttohevifania.”

Puhu, selvitä taustat, älä hätäile

Riku on jo aiemmin käsitellyt maailman eri kulttuurien tapoja luottomatkakumppaninsa ja -kollegansa Tunna Milonoffin kanssa kirjoittamassaan kirjassa Mad Manners: Seikkailijan etiketti. Yhteistyö Skanskan kanssa on avartanut kokeneen matkaajan maailmankuvaa entisestään. Omatkin mielikuvat rakennusalasta ovat saaneet kyytiä.

”Tämän projektin myötä olen joutunut itsekin pohtimaan syvällisesti erilaisuutta työpaikalla”, Riku sanoo. Erityisesti innostavaa on ollut nähdä, miten tapahtumat ovat kirvoittaneet paljon puheenvuoroja. Vaikeammistakin aiheista kuten naisten asemasta on käyty hyviä keskusteluita.

Riku antaa kolme neuvoa kaikille, jotka haluavat tehdä hyväksyvän ja monimuotoisen työyhteisön eteen jotain jo nyt: puhu, selvitä toisen ihmisen taustat, äläkä hätäile tulkitsemaan. ”On inhimillistä yleistää. Meidän kaikkien täytyy aktiivisesti estää itseämme tekemästä nopeita johtopäätöksiä.”

Kokemus kertoo, että huumorilla selviää paljosta ja puhuminen kannattaa aina. Oltiinpa missä päin maailmaa tahansa, yksi totuus pitää aina vain kutinsa: kun rapsutat vähän pintaa, kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

Päivitetty: 4.1.2018