c

Esihenkilöiden tuki on siivittänyt talotekniikan suunnittelupäällikköä haastavista ja palkitsevista tehtävistä toisiin

LVI-tekniikan diplomi-insinööri Jani Penttinen on saanut muutamassa vuodessa kerätä kokemusta talotekniikan eri osa-alueilta tarjouslaskennasta suunnittelunohjaukseen ja projektinjohtourakointiin. Tukena ovat olleet esihenkilöt, kollegat ja Skanskan sisäiset koulutukset.

Talotekniikan suunnittelupäällikkö Jani Penttinen on ottanut haasteita vastaan ja hankkinut lisäkoulutusta. Onnistumiset uusilla alueilla ovat palkitsevia.

Alun perin Jani Penttinen kiinnostui energiatekniikasta, mutta kesätöiden vaikutuksesta pääaine Teknillisessä korkeakoulussa vaihtui energiatekniikasta LVI-tekniikkaan. Hän aloitti opintojen ohessa työskentelyn LVI-suunnittelun parissa jo vuonna 2011 ennen diplomi-insinööriksi valmistumistaan.

”Myöhemmin töissä kiinnostuin siitä, miten suunnitelmia toteutetaan käytännössä. Olin saanut suunnittelutyössä hyvän vaikutelman yhteistyöstä skanskalaisten kanssa, ja asiakaskeskeiset arvotkin puhuttelivat. Hain Skanskaan, koska haluan olla mukana parantamassa rakennusalan mainetta”, nykyinen suunnittelupäällikkö kertoo.

Työ Skanskan talotekniikan projektinjohtoyksikössä alkoi talotekniikka-asiantuntijana Clarion-hotellin luovutusvaiheessa. Siinä hän pääsi näkemään työnsä jäljen, sillä hän valvoi samaa kohdetta, mihin hän oli ollut laatimassa suunnitelmia edellisessä työpaikassaan.

Projektin päätyttyä hän osallistui suunnittelunohjaustehtävässä toimitilahankkeen hankekehitykseen, jossa kehitettiin toimistorakennusta Aviapolikseen yhteisenä One Skanska -hankkeena toimitilarakentajien kanssa.

Talotekniikan muuntojoustavuus oli olennaista monen toimijan työtilassa.

”Tarkastelin käyttäjien toiveita ja ohjasin suunnittelua sen mukaan. Oli hieno hetki, kun geoenergiaa päästiin hyödyntämään osana energiatehokkuuden parantamista ensimmäistä kertaa omaperusteisessa hankkeessa”, Jani muistelee.

Koulutus ja esihenkilöt vahvistivat osaamista

Esihenkilöiden tuki ja muun muassa Skanskan projektijohtamisen ammattiosaamista vahvistava PRO-ohjelma ovat auttaneet uralla eteenpäin. Yksi huippuhetkistä syntyi, kun Jani pääsi vetämään Euroopan kemikaaliviraston ECHA-hanketta jo tarjousvaiheessa. Vaativaan hankkeeseen järjestyi ohjausta ja tukea tulosyksikön johtajalta.

”Esittelimme tarjouksen livevideolla Brysseliin, mikä oli sekä jännittävää että lopulta hyvin palkitsevaa, koska voitimme hankkeen. Valmisteluihin meni reilu vuosi, ja lopulta vastasin myös koko talotekniikan toteutuksesta. Siinä oppi valtavasti paitsi korkeista laatuvaatimuksista ja kulttuurieroista myös projektinjohtourakoinnin eri vaiheista: tarjouslaskennasta, tuotannon käynnistämisestä ja urakoitsijoiden hankinnasta loppuun saakka.”

Urakan edistyessä Jani kutsuttiin esihenkilöpotentiaalinsa vuoksi johtamisen koulutusohjelma Stretchiin. ECHA:n kaksivuotinen hanke luovutettiin 2019 joulukuussa, ja sen jälkeen Jani siirtyi suunnittelunohjaustehtäviin. Vuoden 2021 alussa hän aloitti talotekniikan suunnittelupäällikkönä ja suunnittelunohjaustiimin vetäjänä.

”Kaikki kulminoituu yhteiseen arvopohjaan, parempien yhteiskuntien rakentamiseen. Projektit ovat hienoja, samoin työkaverit.”

Omien sanojensa mukaan Jani ”pitää homman kasassa sportilla ja luonnossa liikkumisella”.

”Vapaa-ajalla kuntoilen ja tykkään sekä kalastaa että metsästää. Kotiseudun metsissä Lappeenrannassa rauhoitun kyllä jatkuvista Teams-kokouksista”, Jani kertoo.

Päivitetty: 18.1.2022