Rakennusten ja toimitilojen suunnittelussa yhä keskeisemmäksi on noussut se, miten ne palvelevat käyttäjiään arjessa ja erityisesti, miten ne voivat laajemminkin vaikuttaa heidän yleiseen hyvinvointiinsa.
”Perinteisesti on keskitytty aiemmin itse rakennuksiin, nyt fokus on siirtynyt niiden käyttäjiin. Ydinasiana on ymmärtää ihmisten tarpeita ja miten heitä voi auttaa tekemään työnsä mahdollisimman hyvin”, summaa Skanskan WELL-asiantuntija Minna Rannikko.
Monitilatoimistot ovat jo vieneet ajattelua ihmiskeskeisempään suuntaan, WELL tuo siihen vielä oman, uuden kerrostuman. Rannikko kuvailee suunnittelua 3D-palapeliksi, jossa palat linkittyvät ja lomittuvatkin keskenään.
”Mikä on ympäristölle hyväksi, on yleensä ihmisellekin hyväksi. Hyvinvoiva ihminen kykenee työskentelemään luovemmin ja tehokkaammin ja sitä kautta myös tuottavammin.”
Uusia yllättäviäkin ulottuvuuksia
Skanska on uudistamassa Mannerheimintien päässä sijaitsevaa M117-toimistotaloaan WELL-sertifikaatin mukaiseksi. Toimitiloihin luodaan systemaattisesti fyysiset puitteet hyvinvoinnille.
”Kerroksien taukotilat uudistetaan tukemaan WELL-konseptia. Niistä tehdään keidasmaisia ja viihtyisiä paikkoja syödä välipalaa ja viettää pieni huilaushetki työn lomassa”, Rannikko kuvailee.
”Viherkasvillisuuden käyttö sisustuselementtinä on yksi näyttävimmistä tavoista toteuttaa WELL-ajattelua.”
WELL ottaa kantaa tilaratkaisujen lisäksi asioihin, joihin toimitilasuunnittelu ei aiemmin ole ulottunut kuten – ravintoon.
”Talon ravintola tarjoaa kauniisti esille laitettua, terveellistä ruokaa ja ihmisiä autetaan tekemään hyviä valintoja: esimerkiksi lounaslistassa korostetaan terveellisimpiä vaihtoehtoja”, Rannikko selittää.
Vireystasoon vaikuttava valaistus
Valo vaikuttaa huomattavasti ihmisten vireystasoon. Paras valo on tietysti luonnonvalo. Tässä suhteessa M117 on onnekas.
”M117 on alun perinkin asemoitu tontilleen niin, että päivänvalo tulee taloon optimaalisesti. Aurinko valaisee, mutta ei häikäise eikä lämmitä liiaksi. Työpisteet on sijoiteltu ikkunoiden läheisyyteen, luonnonvalon äärelle”, Rannikko kertoo.
Luonnollisesti M117:n suunnittelussa varmistetaan keinotekoisen valaistuksen laatu ja riittävyys. Vuoden pimeintä aikaa ajatellen kirkasvalolamputkin ovat hyvä lisä valaistuskokonaisuuteen.
”Marraskuisissa aamupalavereissa ei varmasti tee kellekään pahaa saada puolen tunnin ajan pientä valohoitoa!”, Rannikko naurahtaa.
Hyvä akustiikka laskee stressitasoa
Myös akustiikkaan kiinnitetään M117:ssa huomiota, koska työskenteleminen melussa on hyvin stressaavaa.
”Tilat rytmitetään ylipäätään niin, ettei muodostu kaikukäytäviä. Lisäksi käytetään äänen kimpoilua estäviä akustomateriaaleja ja esimerkiksi nykyaikaisia ei-allergisoivia kokolattiamattoja”, Rannikko kertoo.
Tilojen äänimaailman hallinnassa auttaa myös monitilatoimisto-ajattelu.
”Tässä ideologiassa jokaiselle työtehtävälle on optimaaliset tilat, ja työntekijä vaihtaa työpistettä tehtävän mukaisesti. Keskittymistä vaativalle työlle on erillinen vyöhyke ja taas keskustelua edellyttävälle työskentelylle omansa, jolloin äänimaailma vastaa myös senhetkistä työskentelyä”, Rannikko taustoittaa.
Äänekkäämpää työtä varten suunnitellussa tilassa on pyritty minimoimaan äänihaitat ja äänen kulkeutuminen muille vyöhykkeille. Hiljaista työskentelyä varten suunnitellaan usein erillinen alue, ”kirjasto”, jonne ei kuulu ääniä muualta toimistosta, ja jossa ei saa keskustella.
Jaloittelua toimistossa – tai lähimetsässä
Liikkuminen on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin elementeistä ja talosta löytyykin kuntosali. Kevyen liikkumisen voi muutenkin nivoa työpäivään esimerkiksi käyttämällä portaita kerrosten välillä kulkemiseen.
”Monitilatoimistomaailma kytkeytyy tässäkin WELLiin: Kun vaihtaa työpistettä päivän mittaan, tulee jaloiteltua huomaamattaankin.”
Lisäksi M117:llä on ainutlaatuisen kätevä sijainti Helsingin Keskuspuiston kyljessä, joka antaa mahdollisuudet työmatkapyöräilyyn ja vaikka kävelypalavereihin.
”Harvasta toimistosta pääsee viidessä minuutissa kunnon metsään”, hehkuttaa Rannikko.
Pyöräilijöitä varten rakennuksessa on tilava pyöräkellari ja hyvät sosiaalitilat. Pyöräkellariin on kulku suoraan Mannerheimintien tasosta. Jopa renkaan paikkaustarvikkeet ovat pyöräkellarissa valmiina tarjolla!
Sadevesi hyötykäytössä
M117:n oma harvinaisuus on sadeveden keräysjärjestelmä. Kaupungin vesijohtoveden lisäksi talossa käytetään sadevettä, jolle on oma putkisto.
”Sateella vesi otetaan katolla talteen ja se suodatetaan. Sadevettä käytetään esimerkiksi WC-istuimien huuhteluun ja autojen pesuun parkkihallissa”, Rannikko kertoo.
Rannikko korostaa, että ei ole yhtä ainoaa tapaa täyttää sertifikaatin vaatimuksia.
”Oli kyseessä jo rakennettu tai uusi kohde, on monia keinoja, joilla voi luoda ihmisille parempia olosuhteita työnteolle. Jokainen WELL-talo on omanlaisensa.”