Me olemme kaikki kuulleet termin. Nähneet omahoitokirjoja. Mutta monet meistä eivät varmaankaan osaa selittää, mitä mindfulness tarkoittaa. Mindfulness ei ole ollenkaan hömppää. Kyse on henkisestä valmennuksesta, johon on yhdistetty terveen järjen käyttö. Ja sinulla on tarvittavat välineet jo nyt. Sinulla on kyky elä nykyhetkessä. Sinulla on kyky keskittyä tärkeimpään ilman, että muut ajatukset vievät harhateille niin, että keskittymiskyky häiriintyy.
Mindfulness (hyväksyvä tietoinen läsnäolo) on vanha buddhalainen ajatusmalli, joka auttaa keskittymään nykyhetkeen ja ympäröivään maailmaan. Monet vannovat sen nimiin länsimaissa 2015.
– Väittäisin, että mindfulness-tekniikasta on enemmän hyötyä kuin koskaan aikaisemmin, sanoo konsultti Karin Otterbjörk, joka on perustanut Corporate Mind -yrityksen yhdessä Carin Frödebergin kanssa.
Karin ja Carin olivat molemmat toimineet yritysmaailmassa johto- ja myyntitehtävissä, koulutuksessa ja henkilöstöhallinnossa, kun he tapasivat toisensa. He ovat käyneet läpi mindfulness-koulutusjaksoja ja huomanneet, miten tärkeä työkalu se on. Tämän vuoksi he päättivät muutama vuosi sitten yhdistää johtotasolle suunnatut koulutuspaketit ja mindfulness-työkalun.
– Työelämässä on tapahtunut muutoksia viimeisen parin vuoden aikana. Me käytämme tekniikkaa, joka todistettavasti vaikuttaa aivoihin. Nykyään olemme menettäneet kyvyn keskittyä olennaisiin asioihin ja työtehtävät hoidetaan hyppimällä sinne tänne. Sähköposti ja tekstiviestit luetaan samalla kun yritetään tehdä varsinaista työtä. Nollautumista ei tapahdu ja aivojen ei anneta levätä, selittää Carin Frödeberg.
Carin ja Karin luennoivat mindfulnes-tekniikasta ja lähtevät liikkeelle tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat, että tekniikalla saattaa olla positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan.
– Yksinkertaistettuna kyse on henkisestä valmennuksesta, joka hyödyntää elämän kaikkia osa-alueita niin kotona kuin työssä. Mindfulness-tekniikka rauhoittaa aivojen limbistä järjestelmää, joka käsittelee mm. muistia ja tunteita. Me emme reagoi niin voimakkaasti stressiin ja väsymykseen, selvittää Karin Otterbjörk.
Mindfulness auttaa ottamaan henkisen askeleen taaksepäin ja toimimaan rakentavasti. Mindfulness auttaa suuntaamaan voimat epäkohtiin, jotka haluaa muuttaa. Ei kannata tuhlata energiaa epäolennaisuuksiin tai asioihin, joita ei voi muuttaa.
Karin ja Carin suosittelevat luennoillaan yksinkertaisia toimenpiteitä. Kännykän sulkeminen hetkeksi päivän aikana on yksi niistä. Sähköpostin lukeminen vain tiettyinä aikoina on toinen. Mukana on myös hieman hankalampia asioita kuten hyväksyntä, kyky hyväksyä asioita, joihin ei voi vaikuttaa.
Mutta kun on oppinut sen, on voittanut todella paljon, vakuuttaa Carin Frödeberg.
Teksti: Anna-Maria Stawreberg Kuva: Magnus Liam Karlsson