c

BoKlok Tuusulan Tähtipolku

  • As. Oy Tuusulan Tähtipolku rakentui vuoden 2020 asuntomessuille Tuusulaan.
  • As. Oy Tuusulan Tähtipolun talot muodostavat suojaisan pihapiirin.
  • Taloyhtiön yhteinen pihasauna tarjoaa lempeät löylyt.
  • BoKlok-kotien keittiöt ovat saaneet paljon kiitosta tilavuudestaan ja valoisuudestaan.
  • BoKlok-kodissa on raikas skandinaavinen tyyli, valoisat huoneet ja vaaleat pinnat, joihin on helppo sisustaa oma, persoonallinen tunnelma.

As. Oy Tuusulan Tähtipolussa on neljä kaksikerroksista puuluhtitaloa. L-kirjaimen muotoiset puutalot muodostavat suojaisan asuinkorttelin, jonka keskelle kätkeytyy viehkeä piha leikkipaikkoineen, istutuksineen ja pihasaunoineen. Asuntoyhtiössä on yhteensä 32 kotia, joiden koot vaihtelevat yhdestä neljään huoneeseen. Kurkkaa videolta miten talot rakentuivat Tuusulan Asuntomessut 2020 -alueelle Rykmentinpuistoon.

BoKlok on Skanskan ja IKEAn yhdessä kehittämä asumisen konsepti

Suomessa BoKlok on ottanut hyvin paikkansa pääkaupunkiseudulla, jossa jatkuva tarve kohtuuhintaiselle asumiselle kasvaa. BoKlok-koteja on valmistunut viime vuosina muun muassa Keravalle, Vantaalle, Espooseen ja Helsinkiin.

Ympäristötehokkuus syntyy fiksuista valinnoista

BoKlok on prosesseiltaan virtaviivaiseksi hiottua puurakentamista, jossa huomioidaan ihminen ja ympäristö. Rakennusmateriaaliksi on valittu puu, koska uusiutuvana materiaalina puu on tärkeä osa ympäristötehokasta rakentamista, ja BoKlokin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kompakteissa kodeissa lämmityskulut ovat pienemmät ja asukkaiden yhteissauna säästää sekä oman kodin neliöitä että energiaa.

BoKlok tarkoittaa vapaasti suomennettuna fiksua asumistaAsunnon tasolla fiksuus näkyy erittäin tarkkana mitoituksena. Vaikka hukkaneliöt on minimoitu, ovat kodit valoisia ja avaran tuntuisia. Kompaktista neliömäärästä huolimatta monessa kodissa on esimerkiksi erillinen keittiö ja vaatehuone. Kaikki tilat ja huoneet suunnitellaan tarkasti. Kalustesuunnittelussa on saatu taustatukea IKEAn suunnittelijoilta ja kalusteiden sijoittelua on hiottu suunnitteluvaiheessa pitkään. Kaikkiin asuntoihin kuuluu myös joko oma piha tai parveke. 

BoKlok on osoittautunut toimivaksi konseptiksi monen ikäisille ja eri taustoista tuleville asukkaille. Asukkaiden joukossa on paljon lapsiperheitä ja ensiasunnon ostaneita pariskuntia, sekä asukkaita, jotka haluavat pienet ja tehokkaat asuinneliöt.

BoKlok-kotien yhteinen pihasauna on ollut kovasti asukkaiden mieleen, ja piharakennuksen ympärille sijoitetaan kohteesta riippuen myös esimerkiksi viljelypalstoja, omenapuita ja leikkialueita. Kokonaisuudesta tulee tällöin viihtyisä asuinkortteli, joka on olennainen osa BoKlok-konseptia.

BoKlokin periaatteet:

  • Tehokkuus. Kustannuksia on viilattu yhä uudelleen ja uudelleen, mutta vain tiettyyn rajaan asti; kotien laatu tai ympäristö ei saa kärsiä tehokkuudesta.
  • Toisto. Talot ovat erittäin hyvin suunniteltuja – niistä on minimoitu ylimääräinen hukkatila, mutta samalla lisätty tilantuntua. Talotyyppi suunnitellaan ja piirretään vain kerran, minkä jälkeen se rakennetaan samalla piirustuksella yhä uudelleen.
  • Sisätiloissa rakentaminen. Talomoduulit rakennetaan sisätiloissa tehtaalla, jolloin säästetään materiaaleissa ja niiden kuljetuksissa. Työympäristö on samalla työntekijöille turvallisempi. Sisätiloissa ei myöskään sada, millä vältetään kosteus. Talot asennetaan muutamassa päivässä turvallisesti, nopeasti ja aiheuttaen vähemmän melua naapureille.
  • Nopeus. Kaiken edellä mainitun ansiosta muuttovalmiiden talojen rakentaminen on nopeaa. Muuttovalmis BoKlok-asuntoyhtiö valmistuu noin vuodessa.

BoKlokin historiaa

BoKlokin tarina alkoi 1990-luvun puolivälissä, kun IKEA:n perustaja Ingvar Kamprad ja Skanskan silloinen toimitusjohtaja Melker Schörling päättivät yhteistuumin tarjota tavallisten ihmisten kukkaroille sopivia laadukkaita asuntoja. Ensimmäinen BoKlok-talo rakennettiin Ruotsiin 1997.  

Suomen ensimmäiset BoKlok-kohteet valmistuivat 2000-luvun alkupuolella pääkaupunkiseudulle.

BoKlok-koteja rakennetaan Ruotsin ja Suomen lisäksi myös Norjassa ja Isossa-Britanniassa.  

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading