c

Kauppakeskus Seppä, Jyväskylä

  • Kauppakeskus Seppä ja sen vieressä oleva Prismakeskus muodostavat Keski-Suomen suurimman kaupallisen keskittymän
  • Sepän monipuolinen ravintola- ja kahvilakokonaisuus tarjoaa uudenlaisia ajanviettomahdollisuuksia Jyväskylään.
  • Seppä on moderni muodin ja erikoiskaupan keskus.

Jyväskylän keskustan läheisyyteen, Vt 9:n ja Vt 4:n vierelle kohonnut kauppakeskus Seppä ja sen viereiselle tontille valmistunut Prismakeskus muodostavat Keski-Suomen suurimman kaupan keskittymän.

Kauppakeskus Sepän rakentaminen alkoi helmikuussa 2016 ja se valmistui lopullisesti syksyllä 2017. Keväällä 2017 otettiin käyttöön lähes 3400 neliömetriä myymälätilaa, kun urheilu- ja vapaa-ajanliike XXL Sport avasi ovensa.

Sepästä löytyy laaja muotiin, urheiluun ja vapaa-aikaan keskittyvä kaupan valikoima. Keskuksessa on myös monipuolinen ravintola- ja kahvilakokonaisuus, joka tarjoaa uudenlaisia ajanviettomahdollisuuksia Jyväskylään. Yhteensä Sepässä on noin 24 000 neliömetriä myymälätilaa. Lisäksi kauppakeskuksen kellarikerroksesta löytyy noin 600 pysäköintipaikan ja noin 110 pyöräpaikan parkkihalli.

Kauppakeskus Sepän kehittäjänä ja rakentajana toimi Skanska. Sijoittajana hankkeessa oli LähiTapiola-ryhmän yhtiöitä.

Kauppakeskus räätälöitiin asiakkaan tarpeisiin

Sepän työmaalla työskenteli parhaimmillaan lähes 200 henkilöä. Rakentaminen eteni neljässä lohkossa, ja rakennusaikataulu oli haastava niin XXL:n myymälätilojen kuin muunkin kauppakeskuksen osalta.

Kauppakeskushankkeessa jokainen tila räätälöitiin tulevan vuokralaisen omien tilamäärittelyjen mukaan. Tilojen muokkaus alkaa usein vasta kun sen tulevat käyttäjät ovat tiedossa, mutta tässä hankkeessa suunnittelu ja rakentaminen kulki kaiken aikaa käsi kädessä.

Suunnittelutyössä hyödynnettiin kaikkien suunnitteluhaarojen osalta tietomallintamista. Suunnittelulajit yhdistettiin yhdistelmämalliin, ja näin varmistettiin suunnitelmien yhteensopivuus ja virheettömyys ennen rakentamisen viemistä eteenpäin. Suurella työmaalla tietomallintamisen tarve oli ehdoton, sillä muuttujia on paljon.

Ympäristötehokasta rakentamista

Ympäristö- ja energiatehokkuus on LähiTapiolan omistaman Sepän suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitu monella eri tavalla.

Sepälle on myönnetty platinatason eli korkeimman tason LEED®-ympäristösertifikaatti. Kohde saavutti enimmäispisteet sekä innovatiivisen suunnittelun että energiatehokkuuden osalta. Kansainvälisessä LEED®-ympäristösertifikaatissa (Leadership in Energy and Enviromental Design) arvioidaan rakennusta sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa.

LEED-suunnittelu näkyi työmaan arjessa monella tapaa muun muassa tarkkaan suunnitelluissa ja toteutetuissa ympäristöystävällisissä materiaalivalinnoissa, energiankäytön optimoinnissa, jätteidenlajittelussa ja puhtaassa rakentamisessa.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading