c

Euroopan kemikaalivirasto, Helsinki

  • Uudisrakennuksen osaksi ja sen sisälle jäi vanha punatiilinen puutyöpajarakennus, jonka ulkovaippa on suojeltu.
  • Telakkarannan arkkitehtuurissa yhdistyy uutta ja vanhaa. Telakkarantaan jäävät vanhimmat kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset, jotka ovat säilyneet 1900-luvun taitteesta. Historian havinaa tuovat myös rannassa pysyvät vanhat nosturit lisäten alueen teollista sävyä.
  • Asymmetristä viisikulmioista kuviota on varioitu eri puolilla rakennusten ulko- ja sisätiloja. Tätä kuviota on esillä esimerkiksi maisemahissien ja lasiseinätoimistojen seinissä.
  • Vanhan konepajahallin upeaa tiiliseinää on jätetty näkyviin.
  • Konepajahallin vanhat, suojellut keltaiset nostimet jätettiin esille konferenssirakennukseen.
  • Konferenssikeskusta valaisee upeat valaisimet, jotka korostavat avointa korkeaa tilaa. Takana näkyy komiteasali, joka "leijuu" ilmassa, tätä tilaa kutsutaan nimellä Black Box.
  • Komiteasali sijaitsee konferenssirakennuksessa.
  • Kuvassa konferenssikeskus ja toimistorakennus rakentamisen ajalta.

Euroopan kemikaaliviraston, ECHAn, uudet toimitilat sijaitsevat osoitteessa Telakkakatu 6, aivan Helsingin Telakkarannan alueen sydämessä. Uusiin tiloihin siirtyivät kaikki ECHAn noin 650 työntekijää. Toimitilat koostuvat toimistorakennuksesta ja konferenssikeskuksesta.

8-kerroksisen toimistorakennuksen osaksi ja sen sisälle jäi vanha punatiilinen puutyöpaja, jonka ulkovaippa on suojeltu. Theodor Höijerin suunnittelema puutyöpaja on alueen vanhimpia rakennuksia, ja se valmistui 1898.

Puutyöpajan päälle rakennettu uudisrakennus kapenee kerros kerrokselta ylöspäin, minkä vuoksi kaikki kerrokset ovat erilaisia. Uudet tilat on suunniteltu joustaviksi, avoimiksi ja valoisiksi. Talossa on myös muun muassa tiloja vierailijoille. Julkisivu noudattelee Telakkarannan alueen vanhojen teollisuusrakennusten punatiilistä ilmettä. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi L-Arkkitehdit Oy.

Rakennuksen vieressä sijaitseva suojeltu vanha konepajahalli uudistettiin täysin vastaamaan nykypäivän standardeja. Julkisivu restauroitiin ja sisätilat uudistuivat lattiasta kattoon. Konepajahalliin toteutettiin konferenssikeskus kokouksia ja tapahtumia varten. Siellä sijaitsee myös komiteasalit ja henkilöstöravintola. Alun perin rakennus valmistui 1916 ja sen suunnittelijana oli arkkitehti Sune Maconi. Uudistuksen suunnittelu tehtiin yhteistyössä Helsingin Kaupunginmuseon kanssa. Kahden rakennuksen välille rakennettiin kulkuyhteys lasisen sillan kautta.

Toimitiloille on myönnetty LEED®-ympäristöluokitukset. Toimistokäytössä olevalle uudisrakennukselle on myönnetty LEEDv3 platinatason ja konferenssikäytössä olevalle konepajalle LEEDv4 kultatason luokitus. Lue lisää täältä.

Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan teollisuusalueen muodonmuutos

Laivatelakka, satama ja kaksi nosturia antavat Telakkarannalle omanlaisensa luonteen. Alueella yhdistyvät Suomessa poikkeuksellisella tavalla telakkamiljöö, meri ja kantakaupungin palvelut. Alueelle tuo houkuttelevuutta rantapromenadi.

Skanska on rakentanut alueelle uusia asuntoja ja maanalaista kolmikerroksista pysäköintihallia asukaspysäköintiä ja muuta pysäköintiä varten. Skanska on kehittänyt Telakkarannan aluetta hyvässä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuodesta 2006 lähtien.

Alueen liikenneyhteydet kehittyvät, kun Telakkakatu kokee suuren muutoksen raitiovaunulinjan myötä. Joukkoliikenteen muutostyöt tekee Helsingin kaupunki

Uusi avoin Telakkarannan alue avautuu kaupunkilaisten käyttöön sadan vuoden jälkeen ja yhdistyy osaksi kantakaupungin elämää. Telakkarannan historiallisen alueen tulevaisuutta visioitiin vuonna 2010 ratkenneessa kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa. Kilpailun voitti tanskalaisen Lundgaard & Trandberg Arkitekter -toimiston työ Living Harbour, jonka pohjalta alueen kokonaissuunnitelma on laadittu.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading