c

Skanskan Kotipaneeli: Arki kompastuu usein toimivan säilytystilan puutteeseen

Lehdistötiedotteet 30.9.2016 7.00 CET

Kotitalouksia rassaa tavarapaljous. Turhan karsiminen ja hyvin suunnitellut säilytysratkaisut ovat nyt vahvasti pinnalla, kertoo Skanskan Kotipaneeli-kysely.

Liukuovet ovat monien Kotipaneelin osallistujien mieleen.

Skanskan tuoreessa Kotipaneeli-kyselyssä selvitettiin panelistien toiveita kodin säilytysratkaisujen suhteen. Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista on pyrkinyt ratkaisemaan säilytyshaasteita viimeisen vuoden aikana karsimalla tavaroita.

”Houkutuksia hankintoihin on tarjolla enemmän kuin koskaan. Toisaalta yleinen ihanne on sisustukseltaan pelkistetty, jopa minimalistinen, koti. Tavara-ahdistus voi herätä helposti – varsinkin, jos edessä on muutto isosta kodista pienempään”, Skanska Kotien muotoilujohtaja Sari Anttonen sanoo.

Kotipanelistit toivoivat säilytysratkaisuilta ennen kaikkea muunneltavuutta ja tilan tehokasta hyödyntämistä.

”Muunneltavuus tarkoittaa esimerkiksi säilytysjärjestelmiä, joita asukkaan on helppo räätälöidä omien tarpeiden mukaan. Tulemme jatkossa panostamaan näihin entistäkin enemmän. Kotipaneeli on meille keskeinen keino saada tietoa asiakkailta suoraan uusien kotien suunnitteluun”, Anttonen sanoo.

Vaatehuone koetaan tarpeellisena

60 prosenttia kotipanelisteista toivoo makuuhuoneeseen vaatehuonetta. Kolmasosalla olisi puolestaan haaveena liukuovellinen makuuhuoneen kaapisto, joka tehostaa tilankäyttöä.

”Otamme jo nyt mahdollisuuksien mukaan vaatehuoneen aina mukaan asuntojen pohjaratkaisuihin. Asiakkaalla on myös usein mahdollisuus vaihtaa sauna vaatehuoneeksi rakentamisen alkuvaiheessa. Monissa kohteissa panostetaan yhteisiin saunatiloihin, ja varsinkin pienissä kodeissa sauna jätetään usein pois. Näin saadaan lisää neliöitä itse elämiseen ja tavaroiden säilytykseen”, Anttonen sanoo.

Kierrätys huomioitava keittiösuunnittelussa

Laki sekä taloyhtiöt velvoittavat lajitteluun, ja ihmisten kierrätysmotivaatio on kasvanut. Monen muotoisten jätteiden säilytys koetaan kuitenkin haasteeksi.

”Lajittelun huomioiminen on tärkeä osa keittiösuunnittelua. Toisaalta kotitalouksien kierrätystavoissa on suuria eroja. Keittiöratkaisujen yksilöllisyys ja muunneltavuus korostuvat tässäkin asiassa”, Anttonen muistuttaa.

Kengät tiellä eteisessä, järjestystä kaivataan myös kylpyhuoneeseen

Kenkien säilytys aiheuttaa monille Kotipaneelin vastaajille päänvaivaa: ne halutaan siistiin järjestykseen ja pois näkyviltä. Suurin osa vastaajista laittaisi myös kylpyhuoneen purkit ja putelit ovien taakse.

Lisäksi asunnon ulkopuoliset säilytystilat halutaan pitää hyvässä järjestyksessä. Esimerkiksi varastoissa tarvitaan hyllyjä tai muita säilytysratkaisuja.

”Yleinen vaatimustaso varustelun suhteen on kasvanut, ja meidän tehtävämme on reagoida tähän. Monia asioita voimme ratkaista nopeallakin aikataululla uudistamalla tuotevalikoimia ja tarjoamalla vaihtoehtoisia tuotteita. Isommat asumisen toiveet on huomioitava jo arkkitehdin pöydällä”, Anttonen sanoo.

Skanskan Kotipaneeli on Skanskan perustama ja hallinnoima tutkimusyhteisö, jonka jäsenet vastaavat neljästä kuuteen kertaa vuodessa pääosin verkossa tehtäviin kyselyihin. Tällä hetkellä paneelissa on noin 500 jäsentä. Tuoreimmassa Kotipaneelissa 107 henkilöä vastasi säilytysratkaisuja käsitteleviin kysymyksiin. Panelistit ovat uuden asunnon vastikään ostaneita, asunnon ostamista suunnittelevia tai muuten vain uusista asunnoista kiinnostuneita.

Kotipaneeliin voi liittyä kuka tahansa asumisesta kiinnostunut osoitteessa skanska.fi/kotipaneeli.

Lisätietoja:

Skanska Kodit, muotoilujohtaja Sari Anttonen, puh. 040 503 6536, sari.anttonen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2015 oli noin 821 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 095.