c

Sibelius-Akatemia, Helsinki

  • Sibelius-Akatemian kupoli
    - Sibelius-Akatemian kupoli
  • Sibelius-Akatemia ulkoapäin
    - Sibelius-Akatemia ulkoapäin
  • Opiskelijaravintola
    - Opiskelijaravintola
  • Soittoharjoitukset
    - Soittoharjoitukset
  • Sibelius-Akatemian portaikko
    - Sibelius-Akatemian portaikko
/ 5

Skanska peruskorjasi Helsingin yliopistokiinteistöt Oy:n omistaman Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevan entisen Museoviraston rakennuksen tilat Taideyliopisto Sibelius-Akatemian käyttöön.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vaativa peruskorjaus Töölössä Nervanderinkatu 13:ssa vuosina 2013–2014 on toinen vaihe kokonaisuudessa, jossa Sibelius-Akatemian toiminnot keskitetään Töölön alueelle. Alkujaan rakennus valmistui Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) käyttöön vuonna 1937. Kiinteistö oli viimeksi Museoviraston käytössä 1972–2013.

Rakennus peruskorjattiin vanhaa kunnioittaen

Peruskorjauksen yhteydessä palautettiin useita 1970-luvulla muutettuja tiloja alkuperäiseen muotoonsa. Peruskorjauksessa vanhasta rakennuksesta säilytettiin mm. kunnossa olevat ulkoseinät, sydänmuuri sekä katujulkisivun ja porrashuoneiden alkuperäiset ikkunat ja ovet. Välipohjat täydennysrakennettiin kelluviksi ääneneristysrakenteiksi. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmät ja muu talotekniikka uusittiin kokonaan. Entisestä Suomalaisen Yhteiskoulun voimistelusalista poistettiin 1970-luvun välipohja, ja tila jaettiin urkuluokiksi.

Sisäpihalle ravintola

Peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin piha-alueelle lisärakennus, jonne sijoittuu mm. ravintola keittiö- ja sosiaalitiloineen. Pihan puoleiselta sisäänkäynniltä Museopuiston puolelta on suora yhteys ravintolaan ja rakennuksen sisääntuloaulaan. Peruskorjauksen yhteydessä avattiin kevyen liikenteen yhteys puiston läpi rakennuksen sisäpihalle.

Rakentamisen erikoisosaamista

Peruskorjauksessa sisätiloja muunnettiin Sibelius-Akatemian erikoistarpeisiin. Tiukat akustiikkaa koskevat vaatimukset huomioitiin muun muassa uusien välipohjien, väliseinien ja alakattojen rakenteessa. Ikkunoiden akustisia ominaisuuksia parannettiin sisälaseja ja -puitteita uusimalla.

Sisäpihalle rakennettiin rakennettiin ravintolarakennus laajentamalla nykyistä pihakannen alla olevaa kellarikerrosta. Uudisrakennuksen erikoisuuksiin kuuluu iglun muotoinen betonikupoli, ravintolan sisäänkäynnin kupolimainen betonirakenne. Tämä oli toinen kerta maailmassa ja ensimmäinen kerta Euroopassa, kun tämän tyyppistä muottia on valmistettu.

Peruskorjauksessa rakennuksen sisällä vanhassa kellarikerroksessa louhittiin lattioita noin puoli metriä alemmaksi ja valettiin uudet maanvaraiset lattiat. Pihasiipirakennuksen vesikatto uusittiin ja sen ensimmäisen kerroksen välipohja purettiin, jotta saatiin korkeampi tila urkuja varten.

Rakennuksen historiaa

Alun perin Suomalaisen yhteiskoulun käytössä olleen talon on suunnitellut arkkitehti Väinö Vähäkallio 1930-luvulla. Entinen koulutalo edustaa funktionalistista tyyliä. Gunnar Finne on veistänyt pääsisäänkäynnin Tiedonpuu-reliefit. Julkisivujen ulkoilme pyrittiin peruskorjauksessa säilyttämään rappauksen ja ikkunoiden osalta.

Etsi refrenssiprojekteja

Referenssiprojektien määrä